Lyxig ryggbiff av älg

Många menar att ryggbiffen till och med är bättre än innerfilén på älg. Hur som helst är ryggbiffen en riktig delikatess som bara viltkött kan erbjuda. Varför inte unna sig lite lyx och tillaga ryggbiffen vid ett speciellt tillfälle.

4 personer:

800 g ryggbiff
olja el smör till stekning
salt
svartpeppar, grovmalen
600 g fast potatis
ca 1 dl urkärnade svarta oliver
2–3 soltorkade tomater i olja
½ dl hackad persilj
1 msk finhackad basilika (går lika bra med den frysta färdighackade basilikan)
1 stor pressad vitlöksklyfta
salt
peppar
persiljesmör

Gör så här:

Bryn köttet runt om i stekpanna. Krydda med salt och svartpeppar. Efterstek i ugn 150° till 58° innertemperatur. Låt köttet vila i ca 15 min och skär sedan upp det i tunna skivor.

Samtidigt som köttet ligger i ugnen skalas potatisen. Riv den sedan grovt. Hacka oliver och tomater till mindre bitar. Blanda ner i potatisrivet tillsammans med persilja, basilika och vitlök. Salta och peppra efter smak.

Använd en stor stekpanna och häll ner potatisrivet. Platta till rivet till en kaka. Bryn på medelvärme några min. Sänk sedan värmen och efterstek i ca 10 min. Vänd kakan med hjälp av ett skärbräde.

Bryn andra sidan på medelvärme och sänk sedan värmen och efterstek den andra sidan ca 10 min eller till dess potatisen är mjuk.

Servera med en god grönsallad och persiljesmör till.

 

Vintipset:
Vieux Château des Jouans

Franska vinet Vieux Château des Jouans 2013 är ett fruktigt vin med rostad fatkaraktär som passar mycket bra till vårt klövvilt. Vinet har ett inslag av svarta vinbär, körsbär, ceder, örter och vanilj. Färgen är mörkt blåröd och har en alkoholhalt på 12,5 % och kommer från 90 % merlot- och 10 % cabernet sauvignon-druvorna. Sockerhalten är 3,0 g/liter. Nr: 3128. Pris: 129 kr.

 

Frilägg.Öltipset:
Primátor Unfiltred Lager

Tjeckiska Primátor Unfiltred Lager är ett utmärkt val till vilt. Smaken är maltig och något fruktig med inslag av torkade aprikoser, apelsinskal och örter. Fungerar även som sällskapsdryck vid ”after hunt”. Alkoholhalt 4,7 %. Säljs i flaska, 330 ml. Nr: 1569. Pris: 13:40.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SJF ordförande: ”Man kan inte ljuga i ett styrelserum”

Under gårdagens årsstämma på Svenska Jägareförbundet röstades ledamoten Rickard Axdorff oväntat bort och hans plats lämnades tom. Förbundsordförande Torbjörn Larsson säger att det handlar Axdorff har agerat illojalt och ljugit. Frågan ska ha handlat om förbundets plats i WWF Förtroenderåd.
ANNONS ▼