Foto: Olof Abrahamsson
Foto: Olof Abrahamsson

Viltfärsbiffar med lingon

6 portioner

40 minuter

Färsbiffar:

750–800 g finmald viltfärs
3 äggulor
2 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
smör till stekning

Sky:

1 msk kalvfond
2 dl vatten
ca 50 g smör

Ugnspotatis:

1,2 kg potatis och rotfrukter (potatis, morötter, palsternackor)
olja
1 knippe färsk timjan

Till servering:

lingon

Gör så här:

  1. Skrubba potatis och ansa rotfrukter. Skär dem i mindre bitar och lägg på bakpappersklädd plåt. Ringla över olja och blanda lätt. Salta och peppra. Ugnsrosta i 225°, ca 25 min eller tills de har fått fin färg och är genomstekta.
  2. Färs, ägg och grädde ska vara väl kylt. Rör ihop äggulor och grädde. Lägg färsen i en skål, blanda ner kryddor och gräddblandningen lite i taget till smidig färs. Bearbeta inte för länge, då blir det trådigt.
  3. Forma biffar och stek dem i smör några min på varje sida. De ska vara precis genomstekta.
  4. Hetta upp kalvfond och vatten i pannan som biffarna stektes i och smält smöret i den. Servera färsbiffarna med rostade potatis och rotfrukter, rårörda lingon och sky.