Mustig och supergod älggryta
Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna.
Ingredienser:
600 gram grytbitar av älg
Två matskedar rapsolja
Två gula lökar (Skurna i bitar 2×2 cm)
Sex skalade morötter (Skalade i stavar)
200 gram rotselleri (Skurna i bitar)
Två vitlöksklyftor
Två matskedar tomatpuré
Tre matskedar flytande viltfond
Tre matskedar koncentrerad äppeljuice
En liter vatten
Kantareller (Två konserverade burkar eller färska)
En tesked timjan
En tesked rosmarin
Två lagerblad
En matsked majsstärkelse
Salt och peppar
Gör så här:
Bryn grytbitarna i rapsolja. Tillsätt lök, morötter, rotselleri och låt de få färg. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, kantareller och fräs i någon minut. Tillsätt viltfond, äppeljuice och vatten så att det täcker köttet. Lägg i timjan, rosmarin och lagerblad. Låt grytan koka sakta i en till två timmar tills köttet är mört – Ibland längre – beroende på köttets kvalité. Skumma av fett och slaggprodukter.
Red grytan med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Servera älggrytan med potatispuré och lingon.
Potatispuré:
Skala och koka potatisen. Gör mos av potatisen när den fortfarande är varm. Tillsätt därefter en deciliter mjölk, en äggula och 100 gram Västerbottenost.
Rör om purén tills den får en fin form. Smaka av med salt och peppar.