Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen.

Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en god sallad och i övrigt valfria tillbehör.

4 personer:

800 g älgfilé

Bearnaisesås

Marinad:

1 dl chilipulver

2 stora klyftor vitlök

1 dl soja

1 dl ketchup

½ dl vatten

1 dl rapsolja

Gör så här:

Tina filén i kylen. Blanda samman marinaden. Putsa filén och lägg den i en plastpåse tillsammans med en del av marinaden. Spara resten i en flaska i kylen. Låt filén marinera ett dygn i kylskåp. Ta fram och låt den bli rumstempererad före grillning.

Börja med att grilla filén på ganska hög värme runtom, låt den sedan grilla på svagare värme i cirka 10 min. Grilla inte för hårt, då blir den torr.

Serveras med en god sallad, bearnaisesås och valfria tillbehör. Något gott att dricka till sätter pricken över i:t.

Öltipset:

I samband med att lokala bryggerier expanderat kraftigt finns det många spännande öl på marknaden. Dock i de flesta fall som beställningsvara. Lager 061 tycker vi passar bra till de flesta vilt. Ölen har en brödig smak med inslag av aprikos, örter och honung. Alkoholhalt 5,4%. Säljs i flaskor om 500 ml. Producerat vid Fulltofta Gårdsbryggeri. Nr: 30255 Pris: 31:80.

Vintipset:

Chãteau La Bourrée är ett franskt rödvin med fruktig smak och inslag av plommon, kakao och svarta vinbär. Tät, mörk blålila färg. Råvaror är 70% merlot och 30% cabernet franc. Passar utmärkt till viltkött. Alkoholhalt 14%, sockerhalt 3 g/l. Säljs i 750 ml flaska. Nr: 3065. Pris: 95 kr.