Julharen du inte vill missa

I varje jägarfamilj av rang ska det serveras hare på julbordet. Här är ett supergott recept som vi garanterar att även tomten blir mätt och nöjd av.

Ibland handlar mat inte bara om att äta en god middag, när det gäller julharen bevarar vi även gamla jaktliga traditioner. Något som passar julen på ett utmärkt sätt. En riktig favorit.

6 personer:

1,5 kg kött av hare
smör
0,5 dl köttfond
2 dl rött vin
2 gula lökar
100 g rökt skinka
200 g gula kantareller
5 dl crème fraiche
2 msk hackad färsk timjan
salt och peppar

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar och bryn i stekpanna i smör. Lägg köttet i en gryta. Tillsätt köttfond samt rödvin. Låt köttet puttra i ca 30 min. Finhacka den gula löken och bryn den. Skär skinkan i tärningar samt hacka kantarellerna. Stek kantarellerna och skinkan var för sig. Tillsätt crème fraiche, timjan och lök i grytan, låt puttra ytterligare ca 30 min eller tills köttet är mört. Tillsätt skinka och kantareller mot slutet. Smaka av med salt och peppar. God jul!

Öltips:
Jämtlands IPA

Passar utmärkt till både husmanskost och som sällskapsdryck. Ölen har en humlearomatisk smak med tydlig beska. Här finns också inslag av torkade aprikoser, ljus sirap, örter och mandarin. Alkoholhalt 5,5 %. Säljs i flaska, 330 ml. En nyhet som började säljas i våras. Nr: 89796. Pris: 20:90.

Vintips:
Scarlet Runner Shiraz 2015

Vin från Australien med en mycket fruktig smak med fatkaraktär. Här finns inslag av plommon, björnbär, mynta, choklad och mörka körsbär. Passar utmärkt till viltkött. Alkoholhalt 14,5 %, sockerhalt 3 g/l. Flaska 750 ml med skruvkork. Nr: 6717. Pris: 119 kr.