Annons
Fixa lyxigt torrkött i ett nafs | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan matlagning
Skapa enkelt och billigt eget lyxigt viltkött.
Fixa lyxigt torrkött i ett nafs
Torkning av viltkött görs normalt på våren då det saltade köttet får hänga ute ett antal veckor. En gammal tradition speciellt uppe i norr där hela husknutar kan fyllas med älg eller renkött speciellt under mars månad. Men med en enkel metod går det minst lika bra att torka kött under hela året på bara tre-fyra dagar.
De flesta som testat torkad älg, eller annat vilt, tycker det smakar förträffligt och smaklökarna vill bara ha mer och mer. Normalt laddar man en sats kött under våren för traditionell torkning utomhus. En laddning uppskattas av samtliga i hushållet och brukar ätas upp ganska snabbt.Torkat kött som älg och ren finns att köpa, men till hutlöst dyra priser och de smakar sällan speciellt bra.Att ha med sig en bit torkat under höstens jakter är väldigt bra, då du får i dig salter och bra med energi. Men inför jaktstarten är normalt frysen helt tom på torrkött och man får tugga på annat istället.Här beskriver vi en metod som kan hjälpa till att stilla begäret av torkat kött när det behagar och hur ofta du vill.

Under 250 kronor

Det du behöver för tillverkning av torken är följande: En Plastback/förvaringsback på 55 liter med lock i måtten H36, B40, L60 som du köper för cirka 80 kronor. Du behöver också en liten fläkt. I min torklåda sitter det en tyst frånluftsbadrumsfläkt på 14w för 130 kronor, köpt på ett känt varuhus. Sedan hängs köttet upp på fyra gängstänger som sitter högst upp i backen, samt åtta muttrar för att fästa dessa gängstänger med.Du får alltså en förträfflig kött-tork för bara 250 kronor som du kan använda gång efter gång. Fläkten sätter du fast högt upp på en av gavlarna på backen och under den nästan längst ner gör du ett hål stort som en snusdosa ungefär. Just under locket sätter du fyra gängstänger med 8 centimeter mellanrum och fäster dessa med muttrarna på utsidan av backen.Torken är nu klar!

En liten badrumsfläkt och ett hål i plastbacken får luften att cirkulera perfekt.

Fäst fyra gängstänger högt upp strax under locket.

Kött torken laddas med massa godsaker.
Redan efter några timmar började köttfibrerna dra ihop sig och torkprocessen var i full gång.

Allt vilt

Jag har provat att torka de flesta vilt jag skjutit med bra resultat. Större fågel som tjäder och gås är utmärkta att torka, samt ripa och duva men de bitarna blir inte stora efter att de torkats. Från älg använder jag främst rulle, högrev och bogstek, även om alla delar går att torka, så även hjärtat. Det samma gäller för övriga hjortdjur, där alla delar fungerar väldigt bra.Köttet läggs i en saltlake och får ligga där 24-30 timmar beroende på storlek på bitarna. Saltlake innehåller ungefär 10 procent salt, alltså 1 dl salt på 9 dl vatten. Vill man så kan även några matskedar socker användas för en godare smak enligt mina smaklökar. Du kan även hälla i en skvätt whiskey eller vin i saltlaken för att fylla smaken ytterligare.Det finns massor med recept och här är det bara att experimentera sig fram tills du är nöjd. Skär köttet i tunna bitar för jämnare torkning, för tjocka bitar gör att köttet torkas ojämnt.

Bra kontroll

När så köttet mognat till sig i saltlaken hängs bitarna upp i din nytillverkade torklåda. Lådan ska stå i rumstemperatur, alltså kring 20 grader, med locket på. Fläkten pluggas i ett vägguttag och torkningen har börjat. Nu är det bara att vänta och det fina med denna torkmetod är att du hela tiden kan övervaka köttet.Vill du ha en rödare och råare insida ska inte köttbitarna vara för hårda, utan ytan ska vara ganska mjuk. Vill du ha köttet rejält torkat så vänta till köttbitarna är hårda. Är du osäker är det bara att plocka ner en bit och kontrollera köttet med en kniv, allt efter tycke och smak.Under den traditionella torkmetoden är det inte alltid du har full koll på köttet, då det hänger högt på någon husknut och där väder och vind kan ändra tork-processen något. Alltså har du mycket bättre kontroll med denna metod och jag tycker själv det blir mycket jämnare och godare smak. Sedan finns det utrymme för att experimentera dig fram till den optimala smaken och den bästa konsistensen på köttet.Lycka till med torken och ditt kött!

Nu kan alla i hushållet äta hur mycket de vill, för så länge det finns kött i frysen är det bara torka mer.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!