Höstgryta på klövvilt

Så här års samlas många jägare ute i jakt-kojor. Förutom jakt och jakthistorier vankas också god mat. Månadens recept kan med fördel tillagas hemma för att sedan ta med på jakten och bjuda jaktkompisarna på. Laddat för succé.

1–1 1/2 kg grytbitar av klövvilt
3 gula lökar
6 personer
3 vitlöksklyftor
5 krossade enbär
smör till stekning
salt, peppar
200–300 g valfri svamp
2 morötter
4–5 dl rött vin
3 msk tomatpuré
2 msk paprikapuré el en liten röd färsk paprika
1 mörk köttbuljongtärning
1 msk flytande honung
2 msk torkad timjan
3 dl grädde

Wild Wine Wild WineGör så här!
Putsa köttet och skär i ca 3 cm stora tärningar. Skala och hacka löken grovt, även vitlöken. Krossa enbären. Bryn köttet och krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en kastrull. Bryn svampen.
Bryn lök och vitlök lätt. Skala och skär morötterna i bitar.

Slå över vinet så det knappt täcker köttet och tillsätt tomatpuré samt paprikapuré, lök, vitlök, morötter, buljongtärning, honung, enbär samt timjan. Låt alltsammans sjuda under lock 1–1 1/2 timmar eller till dess köttet är mört.

Späd med mer vätska vid behov. Runda av grytan med grädden och svampen när ca 30 minuter återstår av koktiden. Smaka av med salt och peppar. Serveras med kokt potatis eller ris.

Vintips:
Wild Wine

[bild2:Samuel Adams]Ett vilt och vågat spanskt rödvin som björnjägarna Rasmus Boström och Jonas
Lännbjer tagit fram. Vinet som tillverkas av
druvorna grenache och carignan lagras i
12 månader på ekfat. I smaken återfinns vildhallon, mogna körsbär, samt peppar, vilda örter och sandelträ i en lång eftersmak. Ett råbarkat vin som är framtaget för vilt som björn, klövvilt
och skogsfågel. Ett prisvärt vin som
definitivt passar till vilt.
Nr: 79216  Pris: 89 kr

Öltipset:
Samuel Adams

Ett mörkt lager passar ofta utmärkt
till vilt och framför allt till grytor. Från USA kommer Samuel Adams Black Lager, ett öl
som doftar mörk choklad, kaffe och farin-
socker. Smaken påminner om mörk choklad, kaffe, soja och farinsocker.
Alkoholhalten är 4,9 procent och ölet
bryggs av Boston Beer Company.

Nr: 1535  Pris: 16,90 kr

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser