Jaktnyheter

Nej till skyddsjakt på varg i ”svarta hålet” i Dalarna

Enligt länsstyrelsen går det inte att fastslå om det är stationära vargar eller vargar på vandring som attackerat hundar och får i Rättvik och Falun. Foto: Gettyimages
Rättviks jaktvårdskrets inom Svenska Jägareförbundet får avslag på sin ansökan om skyddsjakt på varg. – Det är märkligt att det plötsligt dräller av varg i "svarta hålet" säger Bengt stor i jaktvårdskretsen.
Den 8 september attackerades en finnstövare av varg under harjakt vid Södra Ockran i Rättviks kommun. Den 6 oktober skadades en jämthund av varg vid Gäddtjärnen, också det i Rättvik. Den 9 oktober attackerades en drevervalp vid Kurbergets fäbodar i Falu kommun. Skadorna efter vargbetten var så kraftiga att valpen avlivades på djursjukhuset. Den 14 oktober dödades får vid en vargattack i Lingbo. Bland jägare har det uppstått en oro för att släppa jakthundar i området och Rättviks jaktvårdskrets skickade in en ansökan om skyddjakt.

”Svarta hålet”

Länsstyrelsen säger nej. I beslutet som kom på tisdagen avslöjar länsstyrelsens tjänstemän att de känner till ett nytt vargpar som också fått valpar i området. Men det går inte att fastslå om det är stationära vargar eller ungvargar på vandring som utfört de olika attackerna mot hundar och får, skriver Länsstyrelsen Dalarna. Enligt beslutet är det ett för stort geografiskt område för att kunna peka ut en skadegörande individ. Bengt Stor sitter i styrelsen för Svenska Jägareförbundets jaktvårdskrets i Rättvik och säger sig inte vara överraskad över nekad skyddsjakt. – Det ska väl nötas innan det blir skyddsjakt. Men det är märkligt att det plötsligt dräller av vargar i ett område som kallas ”svarta hålet”, säger Bengt Stor.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21