Nej till skyddsjakt på varg i ”svarta hålet” i Dalarna

Rättviks jaktvårdskrets inom Svenska Jägareförbundet får avslag på sin ansökan om skyddsjakt på varg. – Det är märkligt att det plötsligt dräller av varg i "svarta hålet" säger Bengt stor i jaktvårdskretsen.

Enligt länsstyrelsen går det inte att fastslå om det är stationära vargar eller vargar på vandring som attackerat hundar och får i Rättvik och Falun. Foto: Gettyimages

Den 8 september attackerades en finnstövare av varg under harjakt vid Södra Ockran i Rättviks kommun. Den 6 oktober skadades en jämthund av varg vid Gäddtjärnen, också det i Rättvik.

Den 9 oktober attackerades en drevervalp vid Kurbergets fäbodar i Falu kommun. Skadorna efter vargbetten var så kraftiga att valpen avlivades på djursjukhuset.

Den 14 oktober dödades får vid en vargattack i Lingbo.

Bland jägare har det uppstått en oro för att släppa jakthundar i området och Rättviks jaktvårdskrets skickade in en ansökan om skyddjakt.

”Svarta hålet”

Länsstyrelsen säger nej. I beslutet som kom på tisdagen avslöjar länsstyrelsens tjänstemän att de känner till ett nytt vargpar som också fått valpar i området.

Men det går inte att fastslå om det är stationära vargar eller ungvargar på vandring som utfört de olika attackerna mot hundar och får, skriver Länsstyrelsen Dalarna.

Enligt beslutet är det ett för stort geografiskt område för att kunna peka ut en skadegörande individ.

Bengt Stor sitter i styrelsen för Svenska Jägareförbundets jaktvårdskrets i Rättvik och säger sig inte vara överraskad över nekad skyddsjakt.

– Det ska väl nötas innan det blir skyddsjakt. Men det är märkligt att det plötsligt dräller av vargar i ett område som kallas ”svarta hålet”, säger Bengt Stor.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.
ANNONS ▼