Nej till skyddsjakt på varg i ”svarta hålet” i Dalarna

Rättviks jaktvårdskrets inom Svenska Jägareförbundet får avslag på sin ansökan om skyddsjakt på varg. – Det är märkligt att det plötsligt dräller av varg i "svarta hålet" säger Bengt stor i jaktvårdskretsen.

Enligt länsstyrelsen går det inte att fastslå om det är stationära vargar eller vargar på vandring som attackerat hundar och får i Rättvik och Falun. Foto: Gettyimages

Den 8 september attackerades en finnstövare av varg under harjakt vid Södra Ockran i Rättviks kommun. Den 6 oktober skadades en jämthund av varg vid Gäddtjärnen, också det i Rättvik.

Den 9 oktober attackerades en drevervalp vid Kurbergets fäbodar i Falu kommun. Skadorna efter vargbetten var så kraftiga att valpen avlivades på djursjukhuset.

Den 14 oktober dödades får vid en vargattack i Lingbo.

Bland jägare har det uppstått en oro för att släppa jakthundar i området och Rättviks jaktvårdskrets skickade in en ansökan om skyddjakt.

”Svarta hålet”

Länsstyrelsen säger nej. I beslutet som kom på tisdagen avslöjar länsstyrelsens tjänstemän att de känner till ett nytt vargpar som också fått valpar i området.

Men det går inte att fastslå om det är stationära vargar eller ungvargar på vandring som utfört de olika attackerna mot hundar och får, skriver Länsstyrelsen Dalarna.

Enligt beslutet är det ett för stort geografiskt område för att kunna peka ut en skadegörande individ.

Bengt Stor sitter i styrelsen för Svenska Jägareförbundets jaktvårdskrets i Rättvik och säger sig inte vara överraskad över nekad skyddsjakt.

– Det ska väl nötas innan det blir skyddsjakt. Men det är märkligt att det plötsligt dräller av vargar i ett område som kallas ”svarta hålet”, säger Bengt Stor.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser