Finnstövartik attackerad av varg under harjakt

Jaktprovs- och utställningsmeriterade finnstövartiken Daldrevets Tea attackerades på söndagsmorgonen av varg utanför Rättvik i Dalarna. Teas ägare, Göran Hansson, hann fram i sista sekunden och lyckades avbryta attacken.

Göran Hansson finnstövartik attackerades av varg under hardrevet på söndagsmorgonen. Foto: Privat

Han släppte fyraåriga Tea strax nordost om Boda kyrkby, vid sjön Södra Ockran, och hon hann driva hare en 15-20 minuter när hennes skall plötsligt blev grovt och konstigt.

– Jag hörde att det var något skit på gång och sprang mot platsen. Hunden flydde undan vargen och kom i min riktning, berättar Göran.

Plötsligt mötte han både hund och varg och då var blev slagsmål mellan dem.

– De for ihop i högt gräs 50-60 meter ifrån mig och jag vråla utav bara fan. Då stack vargen därifrån, berättar Göran.

Biten i bakkroppen

Tea fördes till veterinär som konstaterade att hon fått sex hål i bakdelen av kroppen. Hunden är hemma igen och har dränageslangar hängande från de svåraste betten.

– Veterinären säger att det ser ut att gå bra, att hon haft en väldig tur, säger Göran.

Daldrevets Tea har två ettor på snö och en tvåa på barmark. Hon har också fått omdömet ”excellent” på utställning. Det fattas bara en elitetta så är hon klar champion.

– Hon är ganska stark psykiskt, men man vet ju inte hur det går, säger Göran Hansson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Tea fick bitskador i bakdelen av kroppen. Foto: Privat

 

Attacken inträffade strax nordost om Boda kyrkby, vid sjön Södra Ockran.. Karta: Hitta.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.
ANNONS ▼