Drevervalp dödad av varg 20 meter från sin husse

En drevervalp attackerades på onsdagskvällen av varg på en fäbod i Falu kommun. Hunden fick avlivas på djursjukhuset. – Jag stod 20 meter ifrån och lastade ur grejer ur bilen. Vargen måste fanimej ha varit tam, säger Nisse Ingrids.

Attacken inträffade i Kurbergets fäbodar i Yttertänger. Veterinärerna lyckades inte rädda drevervalpen. Bilden tagen efter att valpen avlivats på djursjukhuset. Karta: Hitta.se

Det på vid 20.30-tiden på onsdagen som Nisse Ingrids anlände till stugan i Kurbergets fäbodar i Yttertänger utanför Falun.

– Det var alldeles mörkt och jag lastade ut grejer ur bilen. Våra två drevervalpar sprang lösa och plötsligt hörde jag ett illvrål, berättar Nisse Ingrids för Jaktjournalen.

När han sprang fram och lyfte upp valpen blev han alldeles blodig om händerna.

Avlivades på djursjukhuset

Den fem månader gamla drevervalpen fördes till Falu djursjukhus och där opererade man den under natten.

– På förmiddagen ringde de och berättade att de beslutat avliva den. Vargen hade bitit rakt igenom den, berättar Nisse Ingrids.

Länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, har tittat på hunden och konstaterat att den attackerats av varg.

– Vargen måste fanimej ha varit tam. Jag stod ju bara 20 meter från valpen när den blev tagen. Det är åt helvete, säger Nisse Ingrids.

Området ligger inom Björnåsreviret, men det går inte att säga vilken varg det är som attackerat valpen, framhåller Bert Eriksson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Kronhedens Disa, som familjen vill minnas henne, blev fem månader gammal. Foto: Privat

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser