Ryssbygymnasiet lagade läckraste viltmåltiden

I konkurrens med fem andra gymnasieskolor tog fyra elever från Ryssbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram hem segern i tävlingen i "Sveriges vildaste restaurangskola".

Ett stolt gäng som tog hem segern i matlagningstävlingen. Från vänster: Anna-Maria de Vries, Sanna Lönn, Anna Tille, Jennifer Roth. Foto: Ryssbygymnasiet

Redan i våras anmälde läraren Annika Fornander ett lag sammansatt av då fyra tjejer i årskurs ett på restaurang- och livsmedelsprogrammet till braschorganisationen Svenskt Viltkötts tävling ”Sveriges vildaste restaurangskola”.

Under hösten har laget, bestående av Ann-Maria de Vries, Sanna Lönn, Anna Tille och Jennifer Roth  jobbat stenhårt med att skapa en en förrätt och en varmrätt och dessutom göra en snygg presentation serveringsmässigt.

Annika Fornander berättar att det känns extra kul att tjejerna vann eftersom de har varit ett år yngre än de övriga deltagarna.

– De har också kunnat träningslaga maten här på skolan och då använt sig av viltkött eleverna på jakt- och viltvårdsprogrammet försett köket med, säger hon.

De två vinnande rätterna var en förrätt med rökt vildandsbröst serverat med en variation på pumpa och pumpasoppa, toppat med granskott och granskottpulver.

Huvudrätten var vildsvinsfilé och en egen vildsvinskorv kryddad med äpple och örter serverat med bakad gulbeta och rotselleripuré.

Den vinnande för- och huvudrätten. Foto: Ryssbygymnasiet.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser