Ryssbygymnasiet lagade läckraste viltmåltiden

I konkurrens med fem andra gymnasieskolor tog fyra elever från Ryssbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram hem segern i tävlingen i "Sveriges vildaste restaurangskola".

Ett stolt gäng som tog hem segern i matlagningstävlingen. Från vänster: Anna-Maria de Vries, Sanna Lönn, Anna Tille, Jennifer Roth. Foto: Ryssbygymnasiet

Redan i våras anmälde läraren Annika Fornander ett lag sammansatt av då fyra tjejer i årskurs ett på restaurang- och livsmedelsprogrammet till braschorganisationen Svenskt Viltkötts tävling ”Sveriges vildaste restaurangskola”.

Under hösten har laget, bestående av Ann-Maria de Vries, Sanna Lönn, Anna Tille och Jennifer Roth  jobbat stenhårt med att skapa en en förrätt och en varmrätt och dessutom göra en snygg presentation serveringsmässigt.

Annika Fornander berättar att det känns extra kul att tjejerna vann eftersom de har varit ett år yngre än de övriga deltagarna.

– De har också kunnat träningslaga maten här på skolan och då använt sig av viltkött eleverna på jakt- och viltvårdsprogrammet försett köket med, säger hon.

De två vinnande rätterna var en förrätt med rökt vildandsbröst serverat med en variation på pumpa och pumpasoppa, toppat med granskott och granskottpulver.

Huvudrätten var vildsvinsfilé och en egen vildsvinskorv kryddad med äpple och örter serverat med bakad gulbeta och rotselleripuré.

Den vinnande för- och huvudrätten. Foto: Ryssbygymnasiet.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼