Rasmus beredd när det blir licensjakt på järv

Järven har nått gynnsam bevarandestatus och det kommer snart att innebära licensjakt. En som har ofrivillig erfarenhet av järvjakt är Rasmus Boström i Älvdalen.

Rasmus Boström har råkat på järvar under sina jakter på annat rovvilt. Foto: Gettyimages och Mikael Moilanen

Naturvårdsverket meddelar att den svenska järvstammen nu uppgår till 679 individer. Gränsen för gynnsam bevarandestatus är satt till 600.

Jaktjournalen har tidigare berättat att Naturvårdsverkets tjänstemän just nu filar på regelverket, som ska ge länsstyrelserna möjlighet att fatta beslut om licensjakt på järv.

Rasmus Boström i Älvdalen, framförallt känd som björnjägare, har stiftat bekantskap med järven som jaktbart vilt – men det har skett av misstag i samband med annan rovdjursjakt.

– Vi har så pass mycket järv, att det är ofrånkomligt att det blir järvjakt lite då och då. Hundar som används under rovdjursjakt brukar fungera bra på järv, även om det finns en del hundar som nästan har mer respekt för järv än för varg. De verkar reagera på deras lukt, berättar Rasmus Boström.

Vill inte ha väckskall

Hans erfarenhet är att hundar som startar sin skallgivning först när de rest järven är bäst att använda.

– Järven är inte kopiöst snabb men den kan mata på mil uppför och nedför berg. Därför är det bra om hunden inte röjer sig före upptaget utan att man får en överraskningseffekt, säger Rasmus.

Hans erfarenhet är att järvjakt med hund kan bli en långdragen historia om det är djup snö. Järven tar sig fram ovanpå snötäcket, kan hålla hundarna bakom sig och tenderar då att gå undan.

Branta stenskravel

– Det vanligaste är att det slutar som i lodjursjakter – att järven antingen går upp i ett träd eller något stenskravel. Det kan vara så branta ställen, med stora stenblock, att man frågar sig om det är någon mening i att gå upp där, säger Rasmus.

Det händer också att det blir ståndskall på järv på ”platt backe”, men det hör till undantagen säger Rasmus.

Han ser fram emot att få ytterligare ett jaktbart vilt och kommer att delta om det blir licensjakt på järv.

– Det kan bli en intressant och kul jakt, sammanfattar Rasmus Boström.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad

Finskstövaren Mari lyfter rävjakten till nya höjder

Alla drömmer någon gång att få en hund med det där lilla extra, en hund som förstår vad den ska göra från första början. Mikael Karlsson hade ett klart mål när han skulle köpa stövare – få tag i en valp med den värsta jaktlusten från de bästa linjerna som fanns. Och visst gav hans letande resultat. Två år senare kunde hans finskstövartik Mari lösa ut dubbelchampionatet och kvala in på Räv-SM.
ANNONS ▼

Annonser