Annons
Nya regler förbereder för licensjakt på järv | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan Järv
Licensjakt på järv kan vara verklighet i Sverige inom ett par år. Foto: Gettyimages
Nya regler förbereder för licensjakt på järv
Inom några år kan det vara dags för licensjakt på järv. Naturvårdsverket presenterade på fredagen förslag på nya föreskrifter för rovdjur och där öppnas för möjligheten att länsstyrelserna ska fatta beslut om licensjakt på järv.
De nya regelverket, som nu skickas på remiss, är mest en intern angelägenhet för tjänstemännen som jobbar inom rovdjursförvaltningen på länsstyrelserna. Hittills har man haft tre olika regelverk för licensjakt på varg, björn och lo. Nu skrivs ett gemensamt regelverk och där bakas också järven in. – Vi sätter regelverket på plats. Den dag järven har gynsam bevarandestatus, då överlåter vi rätten att besluta om licensjakt till länsstyrelserna, Hanna Dittrich Söderman, projektledare på Naturvårdsverket. Ingen vet exakt hur många järvar det finns i Sverige. Enligt förra årets inventeringssiffror uppgick stammen till mellan 439 och 785 individer.

Inte färre än 580 ifjol

– Med forskarnas hjälp har vi räknat fram att det borde handla om cirka 580 järvar. Det finns i alla fall inte färre än det, säger Jens Andersson, handläggare på Naturvårdsverket. Gränsen för gynnsam bevarandestatus är satt till 600. Just nu sammanställs den gångna vinterns inventeringar och DNA-analyser för att räkna fram årets populationssiffra. Den offentliggörs under hösten. I Norge är kvoten i årets licensjakt 122 järvar, som får fällas från och med 10 september till 15 februari. Jaktjournalen har berättat om det här. Senast den 31 november ska remissinstanserna yttra sig kring förslaget om nya föreskrifter för rovdjursförvaltning.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!