Jaktnyheter

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Två skyddsjakter pågår och Rovdjursföreningen kämpar emot. Foto: Gettyimages
Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.
En varg får skjutas i Långbogenreviret i Östergötland sedan vargarna satt i system att ge sig på tamdjur. Senast dödades två stycken 200-kilos kvigor och länsstyrelsen fattade på eget initiativ beslut om skyddsjakt. Rovdjursföreningen överklagade beslutet och begärde inhibition, alltså att jakten stoppades omedelbart. De fick nej i både förvaltningsrätten och hovrätten. ”Rovdjursföreningen har lämnat in en ny överklagan med en begäran om omedelbar inhibition till Förvaltningsrätten”, meddelar föreningen på sin Facebooksida.

Emot värmländsk skyddsjakt

Rovdjursföreningen vänder sig också emot skyddsjakten på en varg i värmländska reviret Stora Bör i Årjäng. Där dödades nyligen alla 19 fåren i attack som var den tredje i ordningen sedan i april. ”Angreppen på får i Stora Bör där två av angreppen skedde samma dag står inte alls i proportion till den skada som en skyddsjakt kan innebära. En tamdjursägare hålls alltid skadeslös ekonomiskt vid vargangrepp”, skriver Svenska Rovdjursföreningen. Men på länsstyrelsen menar handläggarna att skyddsjakt var enda möjligheten då varg dödat fåren innanför ett väl fungerande och välskött så kallat rovdjursavvisande stängsel. – Vi såg inget alternativ till skyddsjakt, konstaterar Magnus Nystrand, vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Tuggade på stolparna

DNA-prov tagna på fåren visar att det var alfahanen i Stora Börreviret som var inne i fårhagen. Hur han tog sig in vet man inte, men han efterlämnade spår som visar att han kämpade hårt för att komma ut ur beteshagen. – Han måste ha haft ett jäkla sjå, för han hade tuggat på stängselstolpar och slitit av en bräda och en eltråd innan han forcerade stängslet. Ett salivprov på en isolator vid utgångshålet visade också DNA från hanen i reviret, konstaterar Magnus Nystrand.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21