Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Två skyddsjakter pågår och Rovdjursföreningen kämpar emot. Foto: Gettyimages

En varg får skjutas i Långbogenreviret i Östergötland sedan vargarna satt i system att ge sig på tamdjur. Senast dödades två stycken 200-kilos kvigor och länsstyrelsen fattade på eget initiativ beslut om skyddsjakt.

Rovdjursföreningen överklagade beslutet och begärde inhibition, alltså att jakten stoppades omedelbart. De fick nej i både förvaltningsrätten och hovrätten.

”Rovdjursföreningen har lämnat in en ny överklagan med en begäran om omedelbar inhibition till Förvaltningsrätten”, meddelar föreningen på sin Facebooksida.

Emot värmländsk skyddsjakt

Rovdjursföreningen vänder sig också emot skyddsjakten på en varg i värmländska reviret Stora Bör i Årjäng. Där dödades nyligen alla 19 fåren i attack som var den tredje i ordningen sedan i april.

”Angreppen på får i Stora Bör där två av angreppen skedde samma dag står inte alls i proportion till den skada som en skyddsjakt kan innebära. En tamdjursägare hålls alltid skadeslös ekonomiskt vid vargangrepp”, skriver Svenska Rovdjursföreningen.

Men på länsstyrelsen menar handläggarna att skyddsjakt var enda möjligheten då varg dödat fåren innanför ett väl fungerande och välskött så kallat rovdjursavvisande stängsel.

– Vi såg inget alternativ till skyddsjakt, konstaterar Magnus Nystrand, vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Tuggade på stolparna

DNA-prov tagna på fåren visar att det var alfahanen i Stora Börreviret som var inne i fårhagen. Hur han tog sig in vet man inte, men han efterlämnade spår som visar att han kämpade hårt för att komma ut ur beteshagen.

– Han måste ha haft ett jäkla sjå, för han hade tuggat på stängselstolpar och slitit av en bräda och en eltråd innan han forcerade stängslet. Ett salivprov på en isolator vid utgångshålet visade också DNA från hanen i reviret, konstaterar Magnus Nystrand.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼