Annons
Så ska en östgötsk varg fällas - jaktledaren berättar - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan jaktledare
Jakten på en varg i Långbogenreviret i Östergötland får bedrivas hela juli månad. Till höger karta över jaktområdet. Bild: Gettyimages och länsstyrelsen Östergötland
Så ska en östgötsk varg fällas - jaktledaren berättar
Skyddsjakten på en varg i östgötska Långbogenreviret förlängs med en månad och nu berättar jaktledare Leif Thomsen vilken taktiken är för att fälla vargen.
Det första vargreviret i modern tid konstaterades i årsskiftet 2017/2018 i Östergötland. I maj 2019 inträffade första attacken mot en fårbesättning och två tackor och sex lamm dödades. I augusti 2019 kom nästa attack som krävde livet på fyra vuxna får och tio lamm. I september styrde vargarna om dieten och dödade en kalv. Vid flera tillfällen under senhösten sprängde nötdjur sina stängsel och man misstänker att det var vargar som stressade dem. Efter två incidenter i juni i år – en varg i en beteshage med kor och två dödade kvigor – fick länsstyrelsen nog och fattade på eget initiativ beslut om skyddsjakt.

Jaktledare Leif Thomsen

Två 200-kilos kvigor

Ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Östergötland, Leif Thomsen, utsågs till jaktledare. – Vid den senaste attacken var det två 200 kilos kvigor som dödades. De hade bett precis överallt men saknade spår efter riktigt kraftiga bett, som fullvuxna vargar orsakar. Vi har bilder och observationer på tre fjolårsvalpar som jagar ihop, och vi tror att det var de som dödade kvigorna, säger jakt Leif Thomsen. Det första beslutet om skyddsjakt sträckte sig från 11 juni och månaden ut. På tisdagen tog länsstyrelsen ett nytt beslut och nu får en varg jagas juli månad ut. – Det har varit mycket folk, ett 60-tal som mest, mycket engagemang och mycket vakjakt. Det har varit mycket nära att vi lyckats skjuta. Men du vet hur det är med jakt, vinden är lite fel och djuren viker av i sista stund eller kommer från fel håll. Det är slumpen som avgör om man får chansen eller inte. Dessutom är jaktområdet stort – omkring 70 000 hektar, kommenterar Leif Thomsen. Man har beslutat att inte använda löshundar, trots att länsstyrelsens beslut medger det. – Det är fel tid att släppa hundar, med tanke på killingar, hjortkalvar och allt vad det är, säger Leif Thomsen.

Lyckade spårningar

Utöver vakjakt använder sig skyddsjägarna istället av rovdjursspårande hundar i band. – Vi har hjälp av duktiga jägare och hundar från Sörmland som är specialiserade på rovdjur. Vid flera tillfällen har hundarna spårat och tryckt ut varg till passkyttar, som inte kunnat skjuta, konstaterar Leif Thomsen. Länsstyrelsen uppmanar jägarna att försöka undvika att skjuta alfatiken, eftersom hon sannolikt har årsvalpar som i nuläget är kring två månader gamla. – Det är väldigt knepigt att kunna särskilja tiken, hon ser väl ut som de andra vargarna. Men vi har sagt att vi ska vara försiktiga och försöka få tag i någon av ungvargarna som går i grupp, säger Leif Thomsen.

Kontaktar polisen

Någon av jägarna har provat att yla på vargarna och faktiskt fått svar. Kanske är det läge att prova med samma typ av lock som används vid rävjakt. Hittills har inga vargvänner stört jakten. Men Leif Thomsen har fått signaler att störningar kan vara på gång. – De senaste dygnet har det dykt upp aktivister som hyrt in sig på vandrarhem. Jag står faktiskt i begrepp att kontakta polisen, så att vi kan genomföra jakten som det är planerat, säger Leif Thomsen. I nuläget finns ingen överenskommmelse med länsstyrelsen, att jägarna som deltar ska få ersättning för exempelvis bensin. Men Leif Thomsen tror inte att det är några problem att få länsstyrelsen att täcka sådana kostnader.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!