Misstanken: Lodjur dödade rådjur och blev sedan skjutet

Lodjuret dödade rådjuret och blev sedan skjutet. Det är misstanken som polis och länsstyrelse har kring det uppseendeväckande fynd som privatpersoner gjorde i Jönköpings län i oktober.

Rådjuret och lodjuret hittades döda alldeles intill varandra. Foto: Kenneth Borg

Jaktjournalen har berättat om Ann-Charlotte och Kenneth Borg som upptäckte det döda lodjuret och rådjuret i Malmbäcks socken i Nässjö på kvällen den 7 oktober.

De båda djuren låg döda alldeles intill varandra på en äng.

Ann-Charlotte och Kenneth Borg trodde att bocken kanske stångat ihjäl rådjuret, men polisen upptäckte att lodjuret skjutits.

Besiktade rådjuret

– Det hade en skottskada. Vi besiktade rådjuret och det såg ut som om det dödats av lodjuret. Även om skadorna inte var jättetydliga fanns det tecken exempelvis runt struphuvudet på rådjuret som tyder på att det dödats av lodjuret, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Teorin är att lodjuret först dräpte rådjuret och sedan blev skjutet. En förundersökning om misstänkt jaktbrott pågår.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.

Misstänkt för illegal vargjakt – vann över polisen igen och får sina vapen

En av de misstänkta i det så kallade Amungenfallet, där en varg ska dödats illegalt, får rätt igen mot polisen. Nu meddelar Kammarrätten i Sundsvall för andra gången att bevisningen är för svag och att "Olle" ska ha igen alla sina vapen. – Det är märkligt att polisen inte accepterade den första kammarrättsdomen, säger advokat Erik Söderman.
ANNONS ▼