Mystiskt fynd utreds som jaktbrott

Ann-Charlotte och Kenneth Borg gjorde igår kväll ett mystiskt fynd i Jönköpings län. Med bara en meter mellan dem låg en råbock och ett lodjur. Nu utreder polisen jaktbrott.
Polisen tror nu att det mystiska fyndet förklaras med jaktbrott. Foto: Kenneth Borg

Polisen tror nu att det mystiska fyndet förklaras med jaktbrott. Foto: Kenneth Borg

När Kenneth och Ann-Charlotte Borg varit ute med hundarna igår kväll gjorde de en märklig upptäckt. På väg hem i bilen upptäckte de ett rådjur som låg ute på äng.

– Jag visste ju inte om det var skadat så jag smög försiktigt fram. Men det var dött och knappt en meter bakom ligger ett dött lodjur. Det var fortfarande varmt, säger Kenneth Borg.

Förutom vildsvinsbök runt platsen berättar Kenneth att det inte fanns några tecken på att de hade kämpat.

– Jag ropade på min fru och vi blev väldigt tagna av dramat. Bocken hade ett öppet sår mellan bakbenen, men var annars helt oskadd. Lodjuret hade vänster framben över huvudet, bogbladet var krossat och det hade blod i munnen. Det var en väldigt liten lodjurshona så jag tror bocken dödade den på något sätt, säger Kenneth.

Kontaktar polisen

De båda djuren låg bara en meter från varandra. Foto: Kenneth Borg

De båda djuren låg bara en meter från varandra. Foto: Kenneth Borg

Kenneth ringer då polisen och rapporterar in fyndet. Men innan kontaktpersonen kommer lämnar Ann-Charlotte och Kenneth platsen.
Thomas Agnevik är presstalesman hos polisen i Jönköping och hittar snart anmälan.

– Det är en förare som har rapporterat in detta 17.48 igår kväll. Men enligt den rapporten påstås lodjuret nu vara skjutet. Det är kontaktpersonen som rapporterar det och nu är polisen på väg till honom för att hämta djuret.

Skjutet? Att lodjuret dog av en skottskada alltså?

– Ja det rapporterar kontaktpersonen. Så nu ska vi hämta hem lodjuret för att sedan skicka det till SVA för obduktion, fastställa brottsplats och upprätta en förundersökning om jaktbrott.

Kenneth Borg låter förvånad av polisens information.

– Vi vände ju inte på lodjuret, men om det inte är ett skotthål på andra sidan så tror jag fortfarande att detta är en stångskada. Jag kunde inte se någon skottskada, säger han.

Daniel Sanchez
0300-306 21
daniel.sanchez@jaktjournalen.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.
ANNONS ▼

Annonser