Mystiskt fynd utreds som jaktbrott

Ann-Charlotte och Kenneth Borg gjorde igår kväll ett mystiskt fynd i Jönköpings län. Med bara en meter mellan dem låg en råbock och ett lodjur. Nu utreder polisen jaktbrott.
Polisen tror nu att det mystiska fyndet förklaras med jaktbrott. Foto: Kenneth Borg

Polisen tror nu att det mystiska fyndet förklaras med jaktbrott. Foto: Kenneth Borg

När Kenneth och Ann-Charlotte Borg varit ute med hundarna igår kväll gjorde de en märklig upptäckt. På väg hem i bilen upptäckte de ett rådjur som låg ute på äng.

– Jag visste ju inte om det var skadat så jag smög försiktigt fram. Men det var dött och knappt en meter bakom ligger ett dött lodjur. Det var fortfarande varmt, säger Kenneth Borg.

Förutom vildsvinsbök runt platsen berättar Kenneth att det inte fanns några tecken på att de hade kämpat.

– Jag ropade på min fru och vi blev väldigt tagna av dramat. Bocken hade ett öppet sår mellan bakbenen, men var annars helt oskadd. Lodjuret hade vänster framben över huvudet, bogbladet var krossat och det hade blod i munnen. Det var en väldigt liten lodjurshona så jag tror bocken dödade den på något sätt, säger Kenneth.

Kontaktar polisen

De båda djuren låg bara en meter från varandra. Foto: Kenneth Borg

De båda djuren låg bara en meter från varandra. Foto: Kenneth Borg

Kenneth ringer då polisen och rapporterar in fyndet. Men innan kontaktpersonen kommer lämnar Ann-Charlotte och Kenneth platsen.
Thomas Agnevik är presstalesman hos polisen i Jönköping och hittar snart anmälan.

– Det är en förare som har rapporterat in detta 17.48 igår kväll. Men enligt den rapporten påstås lodjuret nu vara skjutet. Det är kontaktpersonen som rapporterar det och nu är polisen på väg till honom för att hämta djuret.

Skjutet? Att lodjuret dog av en skottskada alltså?

– Ja det rapporterar kontaktpersonen. Så nu ska vi hämta hem lodjuret för att sedan skicka det till SVA för obduktion, fastställa brottsplats och upprätta en förundersökning om jaktbrott.

Kenneth Borg låter förvånad av polisens information.

– Vi vände ju inte på lodjuret, men om det inte är ett skotthål på andra sidan så tror jag fortfarande att detta är en stångskada. Jag kunde inte se någon skottskada, säger han.

Daniel Sanchez
0300-306 21
daniel.sanchez@jaktjournalen.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Efterlängtad växelsats i kaliber .22 LR till Blaser R8

Som det har väntats och spekulerats om och när en .22 LR pipa skulle komma för att göra Blaser R8 familjen komplett. Nu är växelsatsen här och den lämnar ingen oberörd. Extremt bra precision och möjligheten att mängdträna med det vanliga jaktgeväret är värt sitt pris.

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad
ANNONS ▼

Annonser