Jaktnyheter

Fastställt: Inte grovt jaktbrott att skjuta Osbyvargen

Vargen i Osby sköts av misstag. Fallet tas inte upp av Högsta domstolen. Foto: Polisen
Det var inte ett grovt brott som begicks när en jägare av misstag sköt en varg i Skåne. Högsta domstolen prövar inte fallet.
Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om händelsen, som inträffade i Skånska Osby den 16 augusti 2018. Mannen tog jägarexamen 2015 och det var första gången han sköt mot ett vilt. Man trodde att han sköt på en räv, men det visade sig vara en varg när jaktledaren och en jaktkompis med hund anlände till platsen och hittade vargen. Åklagare Lars Magnusson ville ha mannen dömd för grovt jaktbrott och yrkade på att hans jaktvapen förverkades. Men tingsrätten fann att mannen gjort sig skyldig till ett jaktbrott av normalgraden. Han fick behålla sitt vapen. Straffet blev 25 000 kronor i böter.

HD tar inte upp fallet

Hovrätten fastställde tingsrättens dom och då överklagade riksåklagaren till Högsta domstolen. ”Den fråga i målet som riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva är om ett jaktbrott som innebär att en varg skjutits ska bedömas som grovt brott, trots att det begåtts av oaktsamhet och inte uppsåtligen. Uppsåtliga jaktbrott avseende varg bedöms i regel som grovt brott. Varg är ett hotat, sällsynt och särskilt skyddsvärt djur och skäl finns därför att bedöma också oaktsamt dödande av varg som grovt brott. Högsta domstolen har hittills inte prövat något liknande mål”, skrev riksåklagaren i ett pressmeddelande. Nu rapporterar SVT Skåne att Högsta domstolen inte tar upp fallet. Därmed är det domen i de lägre instanserna som står fast.