Jaktledaren ringde polisen när Osbyvargen skjutits

Det var jaktledaren som kontaktade polisen när en skånsk jägare i höstas misstog sig och sköt en varg. Det visar den 100 sidor tjocka förundersökningen.

Vargen kallades Snapphanen och hittades död något hundratal meter från skottplatsen. Foto: Polisens förundersökning

Det var den 16 augusti och flera jägare i laget var ute på bockjakt i trakterna av skånska Osby. Det var också fritt fram att skjuta annat lovligt vilt, som exempelvis räv, vildsvin och grävling.

Av förundersökningen framgår att jaktlagets medlemmar prioriterat rävjakt.

Någonstans kring 08.30-09-00 hade det blivit dags att bryta och flera jaktkompisar i laget hade återsamlats i jaktstugan.

Jägaren som sköt vargen och nu misstänks för grovt jaktbrott var också på väg att bryta för dagen. Då såg han plötsligt något som rörde sig på det några år gamla slyhygget framför hans torn.

Första skottet mot vilt

På cirka 100 meters avstånd dök det upp ett djur som han bedömde var en räv. Han såg ett lår eller ett ben och en bredsida. Det var jägarens första skott mot vilt efter han han tagit jägarexamen 2015 och han var mån om att få iväg ett bra skott.

Han upplevde att han träffade och gick ned ur tornet och tittade på skottplatsen, men djuret hade försvunnit och det var så pass slyigt på platsen att han valde att inte söka vidare. Han kontaktade en av jaktkompisarna i jaktstugan.

Han skickade SMS och frågade om det gick att spåra efter en räv med hund.

Ringde polisen

Jaktledaren och en hundförare åkte till passet och där hittades snart det döda djuret som visade sig vara en varg. Jaktledaren ringde polisen.

I förhör har den misstänkte jägaren förklarat att det inte fanns något uppsåt att skjuta vargen. Det var ett rent misstag beroende på orutin.

Obduktionen av vargen visade att det var den hanvarg som rört sig i gränstrakterna mellan Kronoberg och Skåne i flera års tid.

Gammal skottskada

Det dödande skottet var en kaliber .308 Winchester som penetrerade brösthålan och orsakade kraftig blödning i båda lungorna.

Obduktionspersonalen på Statens veterinärmedicinska anstalt hittade även en gammal skottskada i ena frambenet på vargen. Den hade ett inläkt blyhagel i ett underben.

Åklagare Lars Magnusson vill ha jägaren fälld för grovt jaktbrott. Åtal är väckt vid tingsrätten i Hässleholm.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ny hundpejl från WeHunt

WeHunt lanserar en ny hundpejl - GPS Plus. Den kommer presenteras på Elmia Game Fair i Jönköping 30 maj – 1 juni. – Vi vågar påstå att detta är den mest kompletta lösningen för hundförare och jaktlag, säger Theodor Storm som är huvudutvecklare och vice VD på WeHunt.

Blaser R8 Silence – inbyggd ljuddämpare

Blaser R8 Silence är det senaste i Blasers R8 familj. Vid en första anblick ser den nya skapelsen en smula klumpig ut och ger ett tungt intryck. Skenet bedrar och efter en stund har ögat vant sig och efter besöken på skjutbanan är habegäret i fullt sving.Blaser R8 Silence är den första serietillverkade jaktstudsaren med ljuddämpningen integrerad i pipan. Men smakar det så kostar det.

Annonser