Corona och tidsbrist stoppade Sveaskogs skyddsjakt på älg

Det var inte omsorgen om älgarna som gjorde att Sveaskog stoppade den hårt kritiserade vårjakten på älg i Norrbotten och Västerbotten. Det var bland annat coronaviruset och tidsbrist som fick bolaget att ta beslutet.

Det var inte ett etiskt övervägande som stoppade Sveaskogs kritiserade älgjakt i norr. Foto: Gettyimages

I söndags meddelade Sveaskog att den hårt kritiserade skyddsjakten på älg i Norrbotten och Västerbotten inte genomförs, trots att Naturvårdsverket i fredags gav klartecken till jakten.

Kritiken har framförallt handlat om att det är oetiskt att jaga exempelvis högdräktiga älgkor. På bland annat Facebook har enskilda kommentatorer lovordat Sveaskog för att man ställde in jakten.

Men det fanns inget etiskt ställningstagande bakom bakom Sveaskogs beslut, säger Niclas Bratingson, presschef vid Sveaskog. Istället handlade det om exempelvis tidsbrist.

”Vi tittar rent praktiskt”

– Naturvårdsverket har gjort bedömningen att skyddsavskjutningen kan göras fram till och med den 12 april. Vi tittar rent praktiskt och vår bedömning är att det är för kort tid, helt enkelt, säger Niclas Bratingson till Jaktjournalen.

Så det finns inget etiskt ställningstagande bakom ert beslut?
– Nej, vi tittar på det beslut som Naturvårdsverket tar. Hade vi rent praktiskt kunnat genomföra jakten, så hade vi gjort det. Vi väljer vi att inte göra det, beroende på praktiska omständigheter, bland annat coronaviruset, svarar Niclas Bratingson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼