Corona och tidsbrist stoppade Sveaskogs skyddsjakt på älg

Det var inte omsorgen om älgarna som gjorde att Sveaskog stoppade den hårt kritiserade vårjakten på älg i Norrbotten och Västerbotten. Det var bland annat coronaviruset och tidsbrist som fick bolaget att ta beslutet.

Det var inte ett etiskt övervägande som stoppade Sveaskogs kritiserade älgjakt i norr. Foto: Gettyimages

I söndags meddelade Sveaskog att den hårt kritiserade skyddsjakten på älg i Norrbotten och Västerbotten inte genomförs, trots att Naturvårdsverket i fredags gav klartecken till jakten.

Kritiken har framförallt handlat om att det är oetiskt att jaga exempelvis högdräktiga älgkor. På bland annat Facebook har enskilda kommentatorer lovordat Sveaskog för att man ställde in jakten.

Men det fanns inget etiskt ställningstagande bakom bakom Sveaskogs beslut, säger Niclas Bratingson, presschef vid Sveaskog. Istället handlade det om exempelvis tidsbrist.

”Vi tittar rent praktiskt”

– Naturvårdsverket har gjort bedömningen att skyddsavskjutningen kan göras fram till och med den 12 april. Vi tittar rent praktiskt och vår bedömning är att det är för kort tid, helt enkelt, säger Niclas Bratingson till Jaktjournalen.

Så det finns inget etiskt ställningstagande bakom ert beslut?
– Nej, vi tittar på det beslut som Naturvårdsverket tar. Hade vi rent praktiskt kunnat genomföra jakten, så hade vi gjort det. Vi väljer vi att inte göra det, beroende på praktiska omständigheter, bland annat coronaviruset, svarar Niclas Bratingson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼