Jaktnyheter

Blyad ammunition förbjuds i Danmark

Danmarkas regering och Danmarks Jägarförbund överens om att fasa ut all blyad ammunition. Foto: Gettyimages, montage

Blyad ammunition ska förbjudas i Danmark. Miljöministern och företrädare för Danmarks Jägarförbund är överens.

"}}

Förbudet väntas träda i kraft under 2023, skriver Danmarks Jägarförbund på sin webbsida.

– Bly är en tungmetall som inte hör hemma i naturen eller i våra livsmedelskedjor. När du jagar hemma måste det ske på ett hållbart sätt som inte förorenar vår gemensamma natur. Därför är jag glad att regeringen nu, tillsammans med den danska jägarföreningen, kan arbeta målmedvetet för att göra Danmark till det första landet i världen som förbjuder bly i gevärammunition för jakt. Precis som vi var det första landet i världen som förbjöd bly i hagelpatroner, säger socialdemokratiska miljöministern Lea Wermelin på Jägareförbundets webbsida.

”Först i världen”

Omkring 200.000 vilda djur skjuts årligen i Danmark. Om alla jägare använder blyad ammunition sprids det cirka 2.000 kilo bly i den danska naturen, framhåller Danmarks Jägareförbund.

– För oss som en grön intresseorganisation är det absolut nödvändigt att vår passion, som jägare, inte lämnar föroreningar i naturen. Därför var Danmark det första landet i världen som förbjöd bly i hagelpatroner. Vi kommer att vara det första landet i världen som kräver biologiskt nedbrytbara hagel i hagelpatroner, och nu kommer vi också att vara det första landet i världen som förbjuder bly i gevärammunition för jakt, säger Marie-Louise M. Achton-Lyng, ordförande för Danmarks Jägarförenings vapenkommitté, på webbsida för Danmarks Jägareförbund.

”Plastförladdningar”

Daniel Ligné är riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

– Tyvärr tror jag att Danmark bara är först ut, eftersom EU har bestämt att blyet ska bort. I Sverige måste vi göra övergången så smidig som möjligt och prova oss fram och anpassa alternativ till bly, exempelvis kopparkulor. Inför man ett tvärt förbud kommer hundratusentals vapen att bli värdelösa, säger Ligné i en kommentar till Jaktjournalen.

Han pekar på att förutsättningarna för förbud mot blyad ammunition är olika i Danmark och Sverige.

– Det handlar om att de jagar mest på slättmark och vi jagar mest i skogen. Börjar vi skjuta med metaller som fastnar i träden så blir det stora problem för skogsindustrin, säger Ligné.

Han har följt den danska debatten och noterat att Danmarkas Jägarförbund ofta vill ligga i framkant när det gäller frågor som anses viktiga för miljön.

– Jag vet att de även diskuterar hur man ska kunna få bort plastförladdningarna i hagelpatroner, säger Daniel Ligné