Jaktnyheter

WWF vill stoppa licensjakt på säl

Det behövs säljakt, har forskare, och säljägare berättat i Jaktjournalen. Världsnaturfonden WWF vill istället stoppa licensjakten. Bild: Privat och skärmdumpar, montage

Det vittnas om sälsvält i Gävleborg – och forskare och yrkesfiskare varnar för att yrkesfisket är på väg att gå under. Men Världsnaturfonden WWF vill stoppa licensjakten.

– Att förvalta sälstammen med licensjakt är svårt. Snarare är det överuttaget av fisk som är problemet, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om de olika larmen om problemen med växande sälstammar – bland annat svält bland sälar längs kusten i Gävleborg.

Vi har också rapporterat om forskare och yrkesfiskare som varnar för att yrkesfisket är på väg att duka under.

Vill ha kvar skyddsjakt

WWF uttrycker nu sin ståndpunkt i frågan. De vill ha bort licensjakten.

– WWF vill hellre ha kvar skyddsjakten, som är inriktad på just de sälar som rör sig vid fiskeredskapen. Ett alternativ är också att vidareutveckla redskap som förhindrar sälarna att komma åt fångsten. Det är även viktigt att få till en gemensam förvaltningsmodell för gråsälen mellan alla Östersjöländer på samma sätt som Norge och Sverige har en gemensam förvaltning av fjällräv, säger Tom Arnbom.

Han varnar för skadskjutningar och att sälar långsamt plågas till döds. Tom Arnboms förslag är att länderna runt Östersjön ska hitta en gemensam förvaltningsmodell.

Läs hela pressmeddelandet från WWF här.