WWF-larm om ökat illegalt dödande av rovfåglar

Antalet illegalt dödade rovfåglar uppges ha ökat kraftigt den senaste tiden i Östeuropa och centrala Europa.

Illegalt dödande av rovfåglar uppges öka i Östeuropa och centrala Europa. Foto: Gettyimages

Natursidan skriver att 27 fridlysta rovfåglar konstaterats dödade i Österrike. Det har också hittats 26 döda rovfåglar i Ungern, Tjeckien och Slovakien. Ytterligare misstänkta fall utreds.

Bland de dödade fåglarna finns kejsarörnar, havsörnar och ormvråkar. Misstanken är att fåglarna dött av utplacerat gift.

Den illegala jakten ska ha ökat i skuggan av coronapandemin, enligt WWF Österrike.

– Medan det offentliga livet är kraftigt begränsat och myndigheterna är upptagna med att hantera en pandemi blir dussintals fridlysta djur offer för skrupellösa brottslingar. Det här är en riktig skandal och den äventyrar viktiga framgångar för bevarandearbetet, säger Christina Wolf-Petre, expert på skyddade arter, WWF Österrike, till Natursidan.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.
ANNONS ▼