Jaktnyheter

WWF anklagas för stöd till gangsterligor

Världsnaturfonden WWF anklagas för att ha stött grovt kriminella vakter som jagar tjuvjägare. Foto: Gettyimages
Världsnaturfonden WWF anklagas för att ha betalat vakter som mördat och torterat människor i Afrika och Asien i jakten på tjuvjägare.
Både Dagens Eko och Svenska Dagbladet skriver om de uppgifter som rapporteras av BuzzFeedNews. I försöken att stoppa illegal jakt på djur i parker i Afrika och Asien uppges WWF ha använt väktargrupper som anklagas för grovt våld, tortyr och mord ”Bönder har piskats, attackerats med machetes, slagits medvetslösa med bamburör, våldtagits, skjutits och mördats av de WWF-finansierade vakterna, skriver Svenska Dagbladet.

Lantbrukare torterad till döds

BuzzFeedNews uppges ha intervjuat mer än 100 personer och granskat dokument, förundersökningar och hemliga rapporter. Svenska Dagbladet återger en berättelse som reportrarna på BuzzFeedNews grävt fram och som handlar om lantbrukaren Shikharam Chaudhary. Han bodde nära nationalparken Chitwan i Nepal och uppges ha torterats till döds av WWF-stödda vakter. Han anklagades för att ha hjälpt sin son att gräva ned noshörningshorn i trädgården, men man påträffade aldrig några nedgrävda horn. Åtalet mot vakterna lades ned och en av dem uppges ha blivit anställd av WWF.

Rädsla för publicitet

Enligt Svenska Dagbladets källor är stämningen vid vid WWF:s huvudkontor i schweiziska staden Gland ”väldigt spänd och nervös”. Det uppges finnas en rädsla för att uppgifterna ska spridas vidare i fler internationella medier. WWF ska på tisdagen ha meddelat att man anlitat en internationell advokatbyrå som ska utreda fallen, som organisationen uppges ta på stort allvar. – Vi har strikta regler för att befolkningar ska skyddas på platser där vi är aktiva. Brott mot dessa regler är oacceptabla, och skulle sådana brott framkomma i vår utredning, åtar vi oss att vidta snabba åtgärder, rapporteras en talesperson för WWF ha framfört.