Jaktnyheter

Vuxen varghane skjuten vid attack mot jakthund

Den döda vargen var en vuxen hane i sin bästa ålder, tre-fyra år gammal, gissar länsstyrelsens personal. Foto: Håkan Gibro/Länsstyrelsen
Vuxen varghane sköts i onsdags i Norrsjöreviret i Örebro län. Den attackerade en vit älghund och hundföraren tvingades skjuta verkanseld mot vargen för att få stopp på den.
– Ett klockrent paragraf 28-fall, säger länsstyrelsens besiktningsman, Håkan Gibro. Händelsen inträffade vid tiotiden i onsdags i den södra delen av Norrsjöreviret, som är etablerat både i Örebro län och Dalarna. Hunden var på väg tillbaka till sin förare när det plötsligt började skalla och lät på ett annat sätt än när den skäller älg. Hundföraren var alldeles i närheten och hunden kom flyende till honom med vargen efter sig. – När han fick se hund och varg var vargen över hunden. Han sköt varningsskott och då släppte vargen hunden. Men vargen sprang efter hunden på nytt och då sköt hundföraren vargen, berättar Håkan Gibro.

Biten utanför skyddsvästen

Hunden bar godkänd skyddsväst men skadades i områdena utanför västen. – Veterinärerna sövde ned hunden och opererade den på onsdagen. Jag besiktade hunden på torsdagen och enligt veterinärerna ska den klara sig, berättar länsstyrelsens besiktningsman, Per Nilsson. I materialet i västen kunde han se märken efter minst två bett från vargen. – Hunden klarade sig nog tack vare västen, säger Peter Nilsson. Vargen var en vuxen hane som i skogen vägdes till 45 kilo.

Inte alfahannen

– Den hade inga tillväxtzoner så den var vuxen. Men tänderna var fina, så jag skulle tippa att den var mellan tre och fyra år gammal, säger Peter Gibro. Hanen i Norrsjöreviret bär sändare, det gjorde den skjutna vargen inte. Innan jägarna i det drabbade laget i Örebro län startade sin jakt i onsdags morse konstaterade de att alfahanen inte fanns i området, enligt de uppgifter som offentliggörs på Internet. I januari dödades en jämthund i området. I februari blev en drever tagen. Tre attacker, alltså, på kort tid. Nedan länkar till de två tidigare attackerna i år.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
Senaste vargnytt: Värdefull jämthundstik vargdödad
Drevervalp dödad av varg – andra attacken på kort tid i Norrsjöreviret