Annons
Viltskadecenter hjälper till i utredning om skjuten koppomvarg - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan misstänkt jaktbrott
Jens Franks specialtränade malionis har varit på gården i Koppom och markerat för varg. Arkivfoto: Gettyimages, karta: Eniro, montage
Viltskadecenter hjälper till i utredning om skjuten koppomvarg

Föreståndaren på Viltskadecenter, Jens Frank, och hans specialtränade hund hjälper polisen i utredningen om vargen som dödades på en gård i Koppom för drygt en vecka sedan. Frågan är om familjens berättelse om hur vargen rörde sig stämmer med spåren som hunden markerat.

Jens Frank, forskare och föreståndare på Viltskadecenter. Foto: Mikael Moilanen

Jaktjournalen har berättat om händelsen i Koppom lördagen den 24 april. En varg uppges ha kommit in på gården och mellan en mamma och ett litet barn.

Mannen i familjen har berättat att han jagade iväg vargen med en yxa, men att den återvände igen. Då sköt mannen ett skott, men han var osäker på hur han träffat och följde efter vargen med sin bil.

Plötsligt sprang vargen upp på vägen och mannen körde på den. Då klev han ur bilen och avlivade vargen.

”Hunden markerade”

Nu berättar Arvika Nyheter att föreståndaren för Viltskadecenter, forskaren Jens Frank, var på gården i Koppom dagen efter att vargen dödats.

Han spårade med sin specialtränade malinois för att säkerställa att det verkligen varit varg som kom in på gården. Man hittade det som antas vara varghår.

– Det är min bedömning att det var varg. Jag har inte sett några DNA-analyser, men hunden markerade spår, säger Jens Frank till Jaktjournalen.

Det pågår förundersökning och mannen i familjen misstänks för grovt jaktbrott.

Jens Frank säger till Arvika Nyheter att det inte är något märkligt med att vargar, både unga och vuxna, rör sig nära bebyggelse.

– Däremot är det ovanligt att de kommer så nära människor, säger Jens Frank till tidningen.

Spårade in på gården

Spårade du vargen in på gården i Koppom?
– Ja, svarar Jens Frank.

Kan du bekräfta att familjens berättelse stämmer, att vargen kommit in mellan barn och mamma?
– Det har inte jag någon koll på. Jag inte fått familjens detaljerade redogörelse, utan bara dokumenterat var vargen har rört sig, enligt spårhunden. Hur det matchar deras berättelse vet inte jag, det är upp till polisen att reda ut, säger Jens Frank.

Hur långt in på gårdsplanen spårade du vargen?
– Det är frågan vad man klassar som gårdsplan. Det var mer en ladugårdsbacke eller maskinavställningsplats, säger Jens Frank.

Hur nära närmaste byggnad gick spåren du följde?
– Jag inser nu att jag kanske inte bör uttala mig om det. Det är bättre att det kommer från dem som var på plats, eller polisen, säger Jens Frank.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!