Jaktnyheter

Vill ha skyddsjakt på varg som dödade älghund i Avesta

Jägareförbundets ordförande i Dalarna, Ulf Berg, vill ha omedelbar skyddsjakt när ett tamdjur attackeras av varg. Foto: Gettyimages

Jägareförbundets ordförande i Dalarna, Ulf Berg, vill ha skyddsjakt på vargen som dödade Joakim Nilssons vita älghund i Avesta i torsdags.

"}}

I pappersupplagan av Avesta Tidning berättar Ulf Berg att han lider med Joakim Nilsson och hans familj.

– Som hundägare så förstår jag ju känslan, en frisk hund i skogen som blir uppäten. Nu måste tre-fyra hundar till bli mat till innan man får skyddsjakt. Det är bland det mest korkade som länsstyrelsen beslutat om. Det ska bli skyddsjakt tidigare, och det ska inte vara fler hundar som skadas, säger han, säger Ulf Berg till Avesta Tidning.

Det var i torsdags som Joakim Nilsson var ute på jaktträning med sin vita älghundstik Ralla, i Nickarvet utanför Fors i Avesta.

Hunden hade skällt älg i ett par timmar och Joakim gick för att koppla henne. När han var 200 meter från Ralla hörde han plötsligt ett illvrål ifrån henne och det utbröt något som lätt som ett hundslagsmål.

”Behöver ju inte fundera”

En varg hade sökt upp den vita älghunden på ståndet och hann på någon minut bita henne så illa att veterinärerna bedömde fortsatt vård som utsiktslös. Hon avlivades på veterinärkliniken i Folkärna.

Ulf Berg vill att vargar som ger sig på tamdjur ska kunna avlivas omedelbart i skyddsjakt.

– Nu har vi betydligt fler vargar än de 170 som man avsatt. Man behöver ju inte fundera, ta bort vargar som ger sig på hundar, katter och andra tamdjur. Jag tror det på sikt ökar acceptansen också, för då finns bara skygga vargar som håller sig borta, och det är även en fördel för vargen. Annars kommer bara aggressionen mot vargar öka, säger Berg till Avesta Tidning.

Han framhåller för tidningens reporter hur viktig löshundsjakten är för att förvalta viltstammarna. Med varg i området är det många jägare som väljer att inte släppa sina hundar.