Vill att länsstyrelsen betalar för lodjursskadad hund

En stövarjägare fick sin hund attackerad av lodjur och veterinärräkningen växer för varje dag. Nu är frågan vem som ska betala skadorna – länsstyrelsen eller jägarens försäkringsbolag.

Jägaren vill att länsstyrelsen står för kostnaderna. Foto: Gettyimages

Det var vid rävjakt i Gävleborg förra veckan som en finnstövare råkade i närkontakt med ett lodjur.

– En passkytt hörde att hunden skrek och ylade. Vi kopplade honom så fort som möjligt, berättar jägaren.

Han tittade igenom sin hund, men kunde bara hitta någon mindre reva. Ett dygn senare blev hunden riktigt dålig, matt och hängig och med en stor vätskebula nertill på bröstkorgen.

– Vi åkte till veterinär och där kunde man se skadorna tydligt när det blivit sårskorpor. Han var inte riven men hade massor med små hål över hela kroppen – och det hade blivit infektion, berättar jägaren.

Vill att länsstyrelsen betalar

Man satte in dränage för att få bort vätskeansamlingen, och antibiotika. Nu verkar hunden svara bra på behandlingen och bli återställd, men veterinärnotan kommer att ligga på kanske 10 000 kronor.

Länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat lodjursangrepp.

Nu är frågan vem som ska stå för skadan, staten via länsstyrelsen eller försäkringsbolaget.

– Jag är inte sugen på att ta pengar från försäkringen. Råkar han bli påkörd senare i år, så kan det fattas pengar till behandlingen. Jag vill att länsstyrelsen betalar, säger jägaren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser