Vill att länsstyrelsen betalar för lodjursskadad hund

En stövarjägare fick sin hund attackerad av lodjur och veterinärräkningen växer för varje dag. Nu är frågan vem som ska betala skadorna – länsstyrelsen eller jägarens försäkringsbolag.

Jägaren vill att länsstyrelsen står för kostnaderna. Foto: Gettyimages

Det var vid rävjakt i Gävleborg förra veckan som en finnstövare råkade i närkontakt med ett lodjur.

– En passkytt hörde att hunden skrek och ylade. Vi kopplade honom så fort som möjligt, berättar jägaren.

Han tittade igenom sin hund, men kunde bara hitta någon mindre reva. Ett dygn senare blev hunden riktigt dålig, matt och hängig och med en stor vätskebula nertill på bröstkorgen.

– Vi åkte till veterinär och där kunde man se skadorna tydligt när det blivit sårskorpor. Han var inte riven men hade massor med små hål över hela kroppen – och det hade blivit infektion, berättar jägaren.

Vill att länsstyrelsen betalar

Man satte in dränage för att få bort vätskeansamlingen, och antibiotika. Nu verkar hunden svara bra på behandlingen och bli återställd, men veterinärnotan kommer att ligga på kanske 10 000 kronor.

Länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat lodjursangrepp.

Nu är frågan vem som ska stå för skadan, staten via länsstyrelsen eller försäkringsbolaget.

– Jag är inte sugen på att ta pengar från försäkringen. Råkar han bli påkörd senare i år, så kan det fattas pengar till behandlingen. Jag vill att länsstyrelsen betalar, säger jägaren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼