Vilhelmina norra sameby får skyddsjaga en björn

Björnarna har vaknat och för renskötande samer i norr innebär detta ökad predation och störningar för renarna. Länsstyrelsen beslutade i går att en Vilhelmina norra sameby får skyddsjaga en björn.

Den nyvaknade björnen upptäckte i början av april en utfodringsplats. 200 renar har jagats av björnen och skrämts. Trots att renskötarna försökt skrämma i väg björnen har den stannat i området. En skyddsjaktsansökan har därför lämnats in och nu har länsstyrelsen beviljat den.

Skyddsjakten får bara ske inom ett specifikt område i samebyn och ska avbrytas om björnen lämnar detta, skriver SVT Nyheter Västerbotten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser