Vilhelmina norra sameby får skyddsjaga en björn

Björnarna har vaknat och för renskötande samer i norr innebär detta ökad predation och störningar för renarna. Länsstyrelsen beslutade i går att en Vilhelmina norra sameby får skyddsjaga en björn.

Den nyvaknade björnen upptäckte i början av april en utfodringsplats. 200 renar har jagats av björnen och skrämts. Trots att renskötarna försökt skrämma i väg björnen har den stannat i området. En skyddsjaktsansökan har därför lämnats in och nu har länsstyrelsen beviljat den.

Skyddsjakten får bara ske inom ett specifikt område i samebyn och ska avbrytas om björnen lämnar detta, skriver SVT Nyheter Västerbotten.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser