Jaktnyheter

Vildsvinen i Fagersta allt mer framfusiga

Per-Anders Norin bor mitt i ett villaområde i Fagersta. Det hindrar inte vildsvinen från att ge sig på hans gräsmatta. Foto: Mikael Moilanen

Problemen med närgångna vildsvin eskalerar i Fagersta.
- Vi och grannlagen har skjutit 100 stycken, ändå är det stora problem. Vildsvinen är hopplösa just nu, säger Karl Johan Bylund, jaktledare i Fagersta kommuns jaktlag.

"}}
Per-Anders Norin

Per-Anders Norin bor på Vallonvägen i Fagersta. Det är mitt inne i ett centralt beläget villaområde. Nu har han haft besök av vildsvin i trädgården två nätter och bökat upp gräsmattan.

– Jag är förskräckt att de vågar sig in bland husen, säger Pers-Anders som ställer sitt hopp till att jägarna i stan lyckas få ned stammen.

Det är fem sex år sedan som problemen med vildsvin inne i samhället började i Fagersta. De bökar sönder i trädgårdar, men det har också inträffat en attack mot en kvinna som var ute och rastade sin hund – se länk nedan.

Karl Johan Bylund har den otacksamma uppgiften att försöka hålla vildsvinen borta från bebyggelsen. Han är jaktledare i Fagersta kommuns jaktlag som intensifierat sina ansträngningar för att jaga vildsvinen.

”Massor med påringningar”

Karl Johan Bylund, jaktledare

– Vi har mat uppe på skogen för att de ska hålla sig där. Men nu springer de inne i stan hela tiden. Jag har fått massor med påringningar, säger Karl Johan.

Han har tillstånd att jaga med klass 1-vapen inom detaljplanerat område, men det hjälper inte långt när vildsvinen stryker runt husen.

– Det är livsfarligt att skjuta inne i stan. Det räcker med en sten eller en asfaltskant, så kan kulan gå rakt in i ett hus – det vore katastrof, säger Karl Johan.

Han har följt vildsvinens framfart genom åren och noterar att de lärt sig riva ned fågelmatningsstationer. Sedan mumsar de fågelfrön.

Nu ska Karl Johan försöka få ihop en gemensamhetsjakt på lördag. Planen är att få ihop en drevkedja.

– Jag hoppas vi får ihop folk. Problemet är att de här vildsvinen trycker så hårt att det är nästan omöjligt att hitta på dem. Men nu tror jag att jag vet var de håller till på dagarna, säger Karl-Johan.

Per-Anders Norins hus ligger där nålen sitter i kartan. Karta: Eniro