Jaktnyheter

Vi testar Sako 85 Black Wolf

Sako 85 lanserades 2006 och har tillverkats i ett stort antal varianter. De olika mo­dellerna har ett grundmurat ryckte över världen för sin funktion och precision. Sako 85 Black Wolf har en generöst tilltagen laminatstock som ger studsaren utmärkt balans samtidigt som den är väl anpassad för liggande skytte på långa avstånd.

Sako Oy startade sin vapentillverkning 1921 i Helsingfors med tillverkning för Finlands försvar. Originalnamnet är, Soujeluskuntan Ase-ja Konepaja Osakeyhtiö, Vapen och maskin­fabrik för Civilförsvaret. 1927 flyttades fabri­ken från Helsingfors till Riihimäki där man fortfarande är verksamma.

Sako är i Finland vad Husqvarna var i Sverige, med ett grundmurat rykte av tillförlitlighet och precision. Sako 75 presenterades 1996 och blev en stor försäljningsframgång. Den anses av många vara en av världens bästa serie­till­ver­kade studsare. 2006 kom Sako 85 som är den modell som dagens SAKO-vapen är byggda på.

Sako 85 Black Wolf

Sako 85 Black Wolf har en kraftfull laminat­stock med hög finish. Kolven har justerings­möjligheter på både kolvkam och bakkappa. Kolvkammen är justerbar i höjd men saknar sidojustering. På samma sätt kan bakkappan enbart justeras i längdled. I vart fall kolvkammen hade tjänat på att kunna justeras i sidled.

Framstocken är generöst tilltagen och har nätskärning på undersidan och en bit upp på sidorna. Framstocken har dubbla remfästen så att vapenrem och benstöd kan vara monterade samtidigt.

Pistolgreppet har en kraftig handutfyllnad som ger ett bekvämt grepp. Pistolgreppet har nätskurna paneler på båda sidor som ger ett mycket bra grepp. Kolven har ett remfäste på sidan som gör att vapnet hamnar på sidan när det bärs i vapenrem vilket är bekvämt.

Kolven har en design anpassad för skytte med stöd eller benstöd och någon form av formbart stöd under kolven i den urgröpning som gjorts.

Sako 85 Black Wolf finns inte i vänster­utförande och kolvens design gör det omöj­ligt för en vänsterskytt att använda studsaren. Huruvida Black Wolf kommer i vänsterutförande är inte känt i dagsläget.

Mekanism

Sako har beroende på kaliber olika längder på lådan vilket gör att inom kalibergruppen kan vapnen göras så smidiga som möjligt. .308 Win ryms i den korta lådan medan exempelvis 6,5×55 kräver mediumlängd på lådan. Sako har kontrollerad matning, RCS, som eliminerar problem vid matning av nya patroner ur magasinet.

Sako 85 Black Wolf kan liksom andra Sakomodeller plundras i säkrat läge.

Utmärkt magasinslåsning

Vapenet har som alla Sako 85-modeller ett löstagbart magasin med kapa­citet för fem patroner. Sako har konstruerat en närmast idiotsäker magasinslåsning. Magasinet måste tryckas in innan magasinsspärren lossas. Därefter kan magasinet tas ur lådan. Magasinet går utmärkt att fylla på med magasinet kvar i lådan.

Det går snabbt att lära sig handgreppen, men i text kan det verka lite komplicerat. Risken att ofrivilligt tappa magasinet är eliminerad.

Avtryckarmekanism i världsklass

Sakos avtryckarmekanism är utomordentligt bra. Justeringsmöjligheterna gör att det går att få den hårdhet man vill mellan ett till två kilo. Det är enkelt att justera via en skruv på avtryckarhusets framsida. På test­vapnet var trycket kort och rent men aningen hårt ställt. Det är säkert en säkerhetsdetalj från fabrik. Som tillval finns ett snälltrycke för 2 600 kr.

Säkringen låser både avtryckare och slut­styckshandtag som på andra Sako 85 modeller. I säkrat läge är även slutstyckshandtaget låst men frigörs med en tangent framför säkringen så att slutstycket kan öppnas med säkrat vapen och patronläget kan plundras. Slutstycket är väl polerat och har tre låsklackar som andra modeller från Sako. Utdragaren är relativt bred och fungerar väl.

Slutstycke

Slutstycket har utmärkt styrning i lådan och några tendenser att slutstycket kniper och hugger fast finns inte. Sako har hittat en utmärkt kompromiss mellan styrbussningar och hårdhet i metallytorna.

Ska man klaga på något är det möjligen spännkurvan som är något brant och kräver lite kraft för att lyfta slutstycket när mekanismen skall spännas. Det är när flera skott ska skjutas med vapnet vid axeln som fenomenet märks mest.

Sako har fast utkastare som är placerad i botten av bakkanten på lådan. Den avskjut­na hylsan kan, om inte utdragare och utkastare är perfekt justerade från fabrik, kastas för rakt uppåt med risk att hylsan träffar kikarsiktet. Sako har numera hittat lösningen och har eliminerat de tidigare problemen.

Kikarmontage

Det finns fästen för kikarsikten integrerade i lådan. Baserna är tillräckligt långa för att medge montage av alla typer av sikten med Sako:s egna Optilock-fästen. I dag finns även andra tillverkare som tillhandahåller fästen som passar. Baserna är svagt kilformade vilket tillsammans med en rekylklack i den bakre basen gör att kikarfästet blir helt skottfast.

Med Quickmount finns ett elegant snabb­fäste som inte behöver några verktyg.

Pipa

Sako tillverkar själv sina pipor. Kallhamrade och putsade samt kontrollerade för hand. Räffelstigning är anpassad till varje kaliber för bästa precision. Piporna är endera blånerade eller rostfria. Sako 85 Black Wolf har blånerad och flutad pipa gängad 15×1 för ljuddämpare eller mynningsbroms. Sako har ett grundmurat rykte för sin precision vilket visade sig när Sako 85 Black Wolf testades på skjutbanan.

Den flutade pipan har en snygg matt lyster. Rekylklacken är urfräst i lådans undersida och greppar i motsvarande urfräsning i ett block som är skruvat i stocken. Passning­en är så välgjord att någon plastbäddning inte är nödvändig. Sako har valt Torxskruvar i lådbultarna. Inte så snyggt som vanliga skruvar men mycket slitstarkt.

På skjutbanan

Sako 85 Black Wolf skjuter mycket bra med den ammunition som jag provat. Norma Jaktmatch, Lapua Trainer och Sako övnings­ammunition fungerade väl. Sako Hammer­head, Norma Tip Strike och Oryx presterade träffbilder under 20 mm vilket är utmärkt.

Vapnet är helt klart en trevlig bekantskap. Utmärkt balans för jaktskytte på älgbanan och väl utformad för långhållsskytte och banskytte. Däremot känns geväret lite tungt för den rörliga jakten med hund.

Det finns ett stort kaliberutbud från .22-250 till .300 Win Mag vilket torde täcka de flesta behov.

Sammanfattning

Sako 85 Black Wolf är ett prismässigt trevligt alternativ till den betydligt dyrare Sako 85 Carbon Wolf. Sako 85 Black Wolf är ett välbalanserat vapen med utmärkt precision och funktion. Den justerbara kolven adderar värde till funktionen. För den som vill kombinera långhållsskytte med sportskytte och i huvudsak har stillasittande jakt på programmet kan Sako 85 Black Wolf vara ett intressant alternativ.

Modellen har alla förutsättningar att bli populär bland Sveriges jägare. Kaliberutbudet är så omfattande att det finns täckning för de flesta behov. En stor nackdel är att Sako 85 Black Wolf inte finns för vänsterskyttar vilket drar ner bedömningen en aning.

Sako 85 Black Wolf

Kaliber: .308 Win. Från .22-250 till .300 Win Mag

Mekanism: Sakos S till L mekanism

Längd: 111 cm

Piplängd: 61 cm

Vikt: 4,2 kg

Magasin: För fem patroner plus ett i loppet

Pris: 28 590 kr

Generalagent: Sako Sweden AB