Jaktnyheter

Värmländske jägaren Victor sköt vildsvin med jättebetar

Victor Thorängen sköt en galt med ruggiga betar. Snusdosan på bilden ter sig liten. Foto: Privat
Det som kan vara den största vildsvinstrofén i modern tid i Värmland sköts i början av december i Årjängs kommun. Betarna på galten som Victor Thorängen fällde mäter 26 centimeter och har bedömts till 123,15 poäng och guld.
Victor Thorängen har linderödssvin på sin gård i Årjäng. När han gick ut till djuren onsdagen den 4 december trodde han att galten i besättningen rymt. – Jag såg ett svin utanför stängslet. Men sedan såg jag att linderödsgalten var kvar och hade en reva bak i skinkan. Jag förstod att det var ett främmande svin som varit här och slagits med honom, berättar Victor Thorängen. Han är flitig jägare och två dagar senare, den 6 december, laddade han sin Gyttorp dubbelstudsare i kalibern .444 Marlin. – Då var vildsvinsgalten alldeles intill hagen med mina Linderödssvin. Jag sköt och den blev kvar på platsen, berättar Victor. Han tror att vildsvinsgalten var ute efter en kärleksstund med linderödssuggan – för en vecka senare brunstade hon.

123,15 poäng

Det var ingen jättegalt i kroppen. Levande vägde den 137 kilo, men betarna kan vara den största trofé som någonsin fällts i Värmland sedan vildsvinen kom tillbaka i Sverige. – Min tumme räckte inte till för att mäta upp utsticket på betarna i underkäken, konstaterar Victor. Conny Haglund på Haglunds Trä & Horn i Töcksfors har Svenska Jägareförbundets förordnande att mäta troféer och är imponerad av betarna. – Jag har väldigt liten erfarenhet av vildsvin, men jag har monterat några hundra vildsvinstroféer och aldrig sett så fina betar. De är helt perfekta, inga avbrytningar eller någonting, och symetriska och fina. Jag har efter flera mätningar bedömt dem till 123,15 poäng, berättar Conny Haglund.

Värmlands största?

Gränsen för guld är 120 poäng. Höger bete i underkäken mäter 26,2 centimeter och den vänstra 25,7 centimeter. – Om jag tittar på trofén bedömer jag utsticket till mellan nio och tio centimeter, säger Conny Haglund. Området där galten sköts ligger inom Kjesebottens viltvårdsområde. – Två tre mil norr om oss finns en åtel och där har det skjutits några vildsvin. Vi har bara sett bök men aldrig några vildsvin på våra marker, säger Victor Thorängen. Den största trofén i Värmland som Svenska Jägareförbundet noterat tidigare i sitt system mättes till 121 poäng. Den sköts 2017 i Kristinehamn. Jaktjournalen har tidigare berättat vad som kännetecknar en kapital vildsvinsgalt.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

Galten vägde 137 kilo levande.