Värmen försvårar för vargjägarna i Småland

De höga temperaturerna ställer till det för vargjägarna i Småland. – Det går inte att släppa hundar i den här värmen, säger jaktledare Sten Johansson.

Skyddsjägarna i Småland släpper inga hundar i värmen. Foto: Gettyimages, montage

Ytterligare en vargattack, den sjätte i ordningen inom ett litet område, inträffade natten till söndagen. Tre får dödades strax söder om Gnosjö och nu har länsstyrelsen i Jönköpings län förlängt skyddsjakten med en vecka.

– Vi fick inte rapport om den senaste attacken förrän vid halvåttatiden på kvällen. Sedan hade vi fullt upp med besiktning och akutåtgärder till midnatt och det blev inget jaktförsök, berättar Sten Johansson, som också är besiktningsman på länsstyrelsen.

För varmt för hundjakt

Värmen gör att det inte går att använda löshundar.

– Det skulle i så fall vara om vi får en bild från åtelkamerorna, eller en observation av varg, så att vi kan jaga i gryningen. Det vore oetiskt både för varg och hund att jaga när det är så varmt som vi haft på dagarna, säger Sten Johansson.

Ett 15-tal jägare deltar i skyddsjakten, som hittills bestått av vakjakt. En del jägare sitter hela nätterna, andra byter av varandra så att en jägare sitter fram till midnatt och en annan under morgonen.

I samband med bockjakten kom det in en vargobservation som gör att länsstyrelsen nu misstänker att det finns två vargar i området.

– Det sågs en varg inom jaktområdet och en varg 1,5-2 mil bort, säger Sten Johansson.

Nästa vecka ska det bli svalare i trakterna av Gnosjö, spår SMHI.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼