Jaktnyheter

Värmen försvårar för vargjägarna i Småland

Skyddsjägarna i Småland släpper inga hundar i värmen. Foto: Gettyimages, montage
De höga temperaturerna ställer till det för vargjägarna i Småland. – Det går inte att släppa hundar i den här värmen, säger jaktledare Sten Johansson.
Ytterligare en vargattack, den sjätte i ordningen inom ett litet område, inträffade natten till söndagen. Tre får dödades strax söder om Gnosjö och nu har länsstyrelsen i Jönköpings län förlängt skyddsjakten med en vecka. – Vi fick inte rapport om den senaste attacken förrän vid halvåttatiden på kvällen. Sedan hade vi fullt upp med besiktning och akutåtgärder till midnatt och det blev inget jaktförsök, berättar Sten Johansson, som också är besiktningsman på länsstyrelsen.

För varmt för hundjakt

Värmen gör att det inte går att använda löshundar. – Det skulle i så fall vara om vi får en bild från åtelkamerorna, eller en observation av varg, så att vi kan jaga i gryningen. Det vore oetiskt både för varg och hund att jaga när det är så varmt som vi haft på dagarna, säger Sten Johansson. Ett 15-tal jägare deltar i skyddsjakten, som hittills bestått av vakjakt. En del jägare sitter hela nätterna, andra byter av varandra så att en jägare sitter fram till midnatt och en annan under morgonen. I samband med bockjakten kom det in en vargobservation som gör att länsstyrelsen nu misstänker att det finns två vargar i området. – Det sågs en varg inom jaktområdet och en varg 1,5-2 mil bort, säger Sten Johansson. Nästa vecka ska det bli svalare i trakterna av Gnosjö, spår SMHI.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21