Annons
Vargvänner lyckas stoppa skyddsjakt på varg - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
12 månader sedan varg
Skyddsjakten nordost om Karlstad är stoppad efter överklaganden från vargföreningar. Foto: Gettyimages
Vargvänner lyckas stoppa skyddsjakt på varg

Tre bevarandeorganisationer lyckas stoppa skyddsjakten på en varg nordost om Karlstad. Förvaltningsrätten i Luleå har beslutat om så kallad inhibition.

De som sökt skyddsjakten nordväst om Karlstad har radat upp en rad händelser som grund för skyddsjakten, vilket Jaktjournalen berättade om häromdagen. Länk till den artikeln längst ned.

Förvaltningsrätten finner att det finns oklarheter i länsstyrelsens beslut. Därför stoppas jakten, så att vargen inte hinner skjutas innan den juridiska prövningen är gjord.

Företrädare för föreningarna Rovdjursföreningen, Jaktkritikerna och Nordulv anser att det saknas dokumentation på vargproblem i området Nyed-Väse, där jägarna upplevt att varg bland annat jagat hundar vid flera tillfällen.

Vargvärnarna menar att man inte vet vilken den skadegörande individen i så fall är och hänvisar till att vargen är strikt skyddad.

Hämmad älgjakt

Länsstyrelsen har angett att vargincidenterna sänkt effektiviteten i älgjakten då hundförare inte vågar släppa sina hundar i området. Men det underkänner de klagande och tycker att alternativa åtgärder inte utretts tillräckligt.

Så här skriver Förvaltningsrätten i Luleå i sitt beslut om inhibition:

”Även när det gäller hur jakten förhåller sig till eventuella tidigare beslut om skyddsjakt på varg och nyligen genomförd licensjakt och till att ett beslut om jakt inte ska försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för vargen är det oklart om det överklagade beslutet är tillräckligt motiverat. Mot den bakgrunden och då en verkställighet av beslutet inte kan bringas återgå finner rätten att det för närvarande finns skäl att besluta om inhibition. Det överklagade beslutet ska således tills vidare inte gälla i avvaktan på att målet avgörs slutligt eller annat beslutas.”

Nu ska länsstyrelsens personal yttra sig senast torsdagen den 3 februari. Sedan beslutar Förvaltningsrätten om skyddsjakten är laglig.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!