Jaktnyheter

Vargjakt stoppad – Glöersen: ”Beslut på oriktiga grunder”

Förvaltningsrätten har upphävt vargjakten på tre gränsrevir som Sverige delar med Norge. Men kommer domen att stå sig? Det tror inte Gunnar Glöersen på Jägareförbundet. Foto: Gettyimages

Licensjakten på 18 vargar i tre gränsrevir stoppas av Förvaltningsrätten Luleå. Men Jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, håller för sannolikt att domen inte kommer att stå sig i högre instanser.

"}}

– Förvaltningsrättens dom utgår från oriktiga grunder, säger Glöersen till Jaktjournalen.

Länsstyrelsen Värmland har beslutat om licensjakt med start den 2 januari. Beslutet innebär bland annat att tre gränsrevir som delas med Norge ska jagas.

Men det stoppas nu av Förvaltningsrätten Luleå:

”Endast uppgifter om ett protokoll med uppgifter om en inriktning att besluta om licensjakt i dessa revir är inte tillräckligt som stöd för att en svensk länsstyrelse ska anses behörig att besluta om jakt efter norska vargar och tillåta jakt på norskt territorium, skriver förvaltningsrätten.

Det är Rovdjursföreningen, Jaktkritikerna och Nordulv som överklagat.

Gunnar Glöersen på Jägareförbundet är häpen över domen.

”Mycket märkligt”

– Det är mycket märkligt att man läser ett beslut så dåligt, att man tror att länsstyrelsens beslut i Värmland medger jakt i Norge. Den jakten ska naturligtvis bedrivas på svensk sida gränsen, säger Glöersen.

Han menar att juristerna i förvaltningsrätten inte förstått.

– De fattar inte beslutsgången i Norge. Man skriver att det bara är ett inriktningsbeslut som fattats i rovviltnämnderna i Norge. Men det är fel – de har beslutat om licensjakt. Jag kan inte tänka mig att grunderna för förvaltningsrättens beslut kommer att stå sig. De grunder som anges är uppenbart oriktiga, säger Gunnar Glöersen och pustar i telefonen.

– Jag är genomförkyld och borde ha legat till sängs. Nu har jag fått syssla med det här hela dagen, säger han.

I P4 Värmland hissar ordföranden i Rovdjursföreningen, Magnus Orrebrant, glädjeflagg, medan Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson, beklagar.

Enligt Svensk Jakt kommer förvaltningsrättens dom att överklagas av Jägareförbundet och länsstyrelsens personal.

Den övriga vargjakten i Värmland, länsegna revir och revir som delas med andra län, berörs inte av domen.