Jaktnyheter

Varginventeringen: Så många revir har säkrats hittills

63 vargrevir är hittills säkrade i Sverige. Arkivbild: Gettyimages.

Fram till 31 mars pågår inventeringen av vargar. Fram till och med 10 mars hade 63 revir säkrats, bland dem ett nytt revir i Södermanland.

"}}

SLU/Viltskadecenter inventerar varg i Sverige under perioden 1 oktober – 31 mars. Inventeringsperioden för varg närmar sig alltså sitt slut.

Hittills har 63 revir säkrats. Bland annat ett helt nytt revir norr om Katrineholm i Södermanland . Där handlar det om ett revirmarkerande par som konstaterats. Det innebär att Södermanland i nuläget har fyra säkrade revir.

DNA-labbet vid SLU Grimsö forskningsstation gör löpande DNA-analyser av prover som länsstyrelserna har samlat in och SLU publicerar löpande de revir som säkrats.

Underlaget granskas och reviren särskils från varandra och familjegrupper, revirmarkerande par och föryngringar av varg fastställs enligt Naturvårdsverkets instruktioner.

Här kan du se de revir som hittills har säkrats. Om något revir saknas i listan nedan kan det bero på att länsstyrelsen inte är färdig med hela kvalitetssäkringen än. Bland de inventerade reviren finns även revir med där det jagats under årets jakt.