Jaktnyheter

Vargdrabbad får prutad ersättning

Gråhunden attackerades av varg när han skällde ståndskall på älg. Foto: Privat, skärmavbild myndighetsbeslut

En jägare i Örebro län har fått ersättning av länsstyrelsen för sin rovdjursangripna jakthund. Myndigheten prutar räkningen för attacken som inträffade i höstas under ett eftersök på älg.

Jaktjournalen har tidigare berättat om gråhundshanen som blev illa biten av en varg i Åtorp i Örebro län, i början av november 2021.

Det var vid ett eftersök på en påskjuten älg som gråhundshanen gjorde sitt – hittade älgen och skällde ståndskall. Men när hundföraren var 200 meter ifrån bröt plötsligt hunden och kom tillbaka.

Hunden hade bettskador över ryggen, på insidan låren och buken.

Området ligger inom det gamla Hasselfors-reviret och där finns nu ett revir som kallas Vargarvidderna. Det är en elvaårig hane från Vismen-reviret som lever ihop med en yngre tik från Tiveden.

Ansökte om 15.000

Hundägaren ansökte om 15.000 i ersättning för vargskadorna. Han har lämnat in underlag som specificerar kostnaderna för veterinär, mediciner, milersättning och förlorad arbetsinkomst med anledning av angreppet. Summan uppgår till 10.409 kronor.

Och det är summan som hundägaren får av länsstyrelsen, någon ersättning för sveda och värk, får man inte.

Hundägaren kritisk

Jaktjournalen har talat med hundägaren, som tycker att det är ”åt helvete” att samhället prutar på ersättningen.

– Ska de ha vargarna här, så får de väl ta ansvar för dem – jag har inte önskat mig dem, säger jägaren.

Han upplever att gråhunden inte återhämtat sig efter vargattacken.

– Jag har varit ute och jagat med honom, men han har inte samma tempo som tidigare. Han linkar och slänger med vänster bakben. Jag vet inte om det är någon nerv som skadats, eller om någon muskel tagit stryk av resistenta bakterier han drabbades av. Det fanns ingen antibiotika som fungerade, så jag fick försöka tvätta skadorna morgon och kväll, berättar mannen.