Annons
Vargbajs med fårull - tredje beviset mot ung vargtik - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan DNA
Två salivprov och en bajskorv med fårull bar vargtikens DNA. Foto: Gettyimages
Vargbajs med fårull - tredje beviset mot ung vargtik
Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
– Det verkar vara den här tiken som är i farten och attackerar får, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland. Länsstyrelserna i Västra Götaland och Jönköpings län beslutade om skyddsjakt på en varg efter fyra attacker på får i Gislaved, Gnosjö och Tranemo. Jakten är överklagad av Nordulv och Jaktkritikerna och stoppad i väntan på att Förvaltningsrätten tar ställning till lagligheten i beslutet.

Forcerade rovdjursstängsel

Den 10 maj dödade 20 får vid en vargattack nära Tiveden i Örebro län. Vargtiken kunde knytas till attacken genom saliv-DNA. Hon tog sig in i hagen trots att den hade fullgott så kallat rovdjursavvisande stängsel. Efter en attack mot en fårbesättning den 24-25 juni kom nästa DNA-träff på vargtiken. Fem får dödades i Ödenäs utanför Alingsås och vargen lämnade sitt DNA med saliven. Den 21 juli blev startskottet för en serie vargattacker mot får i Jönköpings län och innanför länsgränsen i Västra Götalands län. Får dödades i två attacker i Gnosjö, strax söder och strax nordväst om samhället, den 21 och 23 juli. 25 juli dödades får i Tranemo och 28 juli i Gislaved.

Vargbajs med ull

Sedan visades det sig att vargtiken återigen lämnat DNA-spår som visar hon har får på menyn. – Det hittades en spillning mellan Gnosjö och Gislaved den 25 juli. Den låg inte i närheten av någon hage där får dödats, men den var full i fårull, berättar rovdjurshandläggare Mia Bisther. Det som rört till situationen är att länsstyrelsens personal även hittat spillning från en hanvarg, som konstaterats både i Västra Götaland och Halland. – Men den spillningen har inte hittats nära ställen där får attackerats. Han verkar ha haft oturen att gå igenom området, säger Mia Bisther. Vargtiken är född i Tönsenreviret söder om Bollnäs i Gävleborg 2019. Även där har djurägare problem med attacker på tamdjur.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!