Vargarna i Särna överklagas – avlivningen skjuts upp

Djurparksägaren överklagar länsstyrelsens beslut om att avliva vargarna. Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten.

Jaktjournalen avslöjade i november att två amerikanska vargar flyttat in på en djurpark i Särna, Dalarna. Länsstyrelsen har efter DNA-kontroll säkrat att vargarna har amerikanskt ursprung precis som ägaren hävdade för Jaktjournalen. På grund av detta beslutade länsstyrelsen att vargarna skulle avlivas, men djurparksägaren har nu överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Falun.

Vargarna skulle enligt länsstyrelsens beslut avlivas senast 31 augusti. Men ägaren hävdar i överklagan att hans hägn ska utökas till 2.250 kvadratmeter och anser därför att vargarna ska få vara kvar.

Polisutredning

Redan i december 2018 polisanmäldes parken av länsstyrelsen. I maj 2020 las förundersökningen ner då åklagaren saknade tillräckligt med bevis på att vargarna var renrasiga.

Den DNA-analys som länsstyrelsen låtit göra kan inte utesluta att de gener man funnit från amerikanska vargar kommer från mer fyra generationer tillbaka. Däremot har ägaren uppmanats att lämna in styrkande på att vargarna inte är första till fjärde generationens vargar, men några sådana handlingar har ägaren inte lämnat in.

När förvaltningsrätten kommer med ett beslut är ännu oklart.

Daniel Sanchez
0300-306 21

 

Amerikanska vargar har flyttat in i Särna

Polisen utreder ”amerikanska vargar” i hägn i Särna

Vargarna i Särna bär DNA från Nordamerika – måste avlivas

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼