Annons
Vargarna i Särna bär DNA från Nordamerika – måste avlivas - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan Dalarna
Detlef Herche med en av de hunddjur som bär DNA från nordamerikanska vargar. Foto: Privat
Vargarna i Särna bär DNA från Nordamerika - måste avlivas
Vargarna i Särna i Dalarna ska avlivas. Det har länsstyrelsen beslutat sedan det bland annat visat sig att de bär DNA från nordamerikanska vargar.
Jaktjournalen kunde i november avslöja att Detlef Herche, en tysk som bor utanför Öjvallsberget utanför Särna i Dalarna, har hägnade hunddjur som ser ut att vara vargar. Jaktjournalen har visat bilderna för en renägare som häpnar: – Oj oj oj, det där ser tamesjutton ut som vargarna som vi tvingas skjuta här i skyddsjakter, säger renägaren. Vargforskaren Olof Liberg har också sett bilderna. – Det ser absolut ut som en varg – mycket varglik. Jag ska visa detta för mina kollegor, sa Liberg till Jaktjournalen i november. Detlef Herche uppgav att en av vargarna, Taruk, vägde 80 kilo när han var åtta månader gammal. Han levde i en inhägnad tillsammans med ytterligare en varg. – Jag sökte på internet och hittade en man i Lappland som åkte över till USA och hämtade vargarna. Det är 100 procent amerikanska vargar, sa Detlef Herche till Jaktjournalen i november.

Kan vara sant

Den osannolika historien kan visa sig vara alldeles sann. Länsstyrelsen i Dalarna har nämligen tagit DNA-prov på hunddjuren hemma hos Detlef Herche. De bär DNA från nordamerikanska vargar. ”Länsstyrelsen har därefter uppmanat sökanden att inkomma med uppgifter som visar att varghundarna inte är 1-4 generationen avkomma från varg. Några sådana uppgifter har inte inkommit till länsstyrelsen”, skriver enheten för naturskydd vid länsstyrelsen i Dalarna. Eftersom man inte vet i vilken generation de är korsade med vargar betraktar länsstyrelsen i Dalarna dem som renrasiga vargar, i den bemärkelsen att de måste hållas inom samma förhållanden som i Svenska djurparker. Dessutom måste den sökande kunna styrka att det inte rör sig om vargar som födda vilda och har infångats.

Ska avlivas

Enligt Mikael Åkesson, genetiker på Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet, går det dock att fastställa i vilken generation hunddjur fått varggener. – Det behövs ett bra referensmaterial, alltså DNA från nordamerikanska vargar och hundar, så kan en DNA-analys visa det, säger Mikael Åkesson till Jaktjournalen. Länsstyrelsen har beslutat att vargarna, eller varghundarna, myndigheten använder båda formuleringarna, i Särna ska avlivas. – Senast den sista augusti ska de avlivas, säger Lotta Larsson, informationschef på länsstyrelsen i Dalarna.

”Uppfyller inte kraven”

Det är inte enheten för naturskydd som fattat beslut om avlivning, utan någon annan avdelning. Lotta Larsson vet inte vilken avdelning, men enligt vad Jaktjournalen erfar är det enheten för djurskydd. Där är dock handläggaren på semester och växeltelefonisterna vägrar koppla fram samtal till djurskyddsenhetens chef och hänvisar till informationschefen. Detlef Herches driver älgpark och huskyfarm och säljer slädturer. Vargarna i hägnet har visats upp för besökare. ”Sökanden uppfyller inte kraven enligt artskyddsförordningen för att hålla vargar för offentlig förevisning. Verksamheten har inte heller meddelats tillstånd att hålla vargarna för offentlig förevisning enligt djurskyddsförordningen, och därför kan heller inte tillstånd för förevisning av varghundar meddelas enligt artskyddsförordningen”, skriver länsstyrelsen i Dalarna i sitt beslut. Jaktjournalen har inte lyckats nå Detlef Herche för en kommentar.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
Amerikanska vargar har flyttat in i Särna
Polisen utreder ”amerikanska vargar” i hägn i Särna

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!