Jaktnyheter

Varg skjuten i kohage

Vargen lämnade inte beteshagen, trots flera skrämselförsök. Då sköt djurägaren vargen. Arkivbild: Gettyimages

En varg sköts på valborgsmässoaftonen i en kohage i Halland.
– Vår bedömningen är att djurägaren agerade med stöd av paragraf 28, säger Martin Broberg på länsstyrelsen.

Djurägaren berättar om händelsen i ett TV-inslag.

Den drabbade lantbrukaren ringde till Martin Broberg på länsstyrelsen vid 21.15-tiden den sista april

– Han befann sig i sitt bostadshus när han såg att en varg var inne i hagen där han har tjurar och ungdjur. Det var 30 meter från huset och djurägaren försökte först skrämma bort vargen genom att dunka på fönstret, berättar Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Skrämselförsöket misslyckades och mannen tog med sig ett gevär i kalibern 222. Alldeles utanför huset avlossade han varningsskott, men utan att få vargen att lämna kohagen.

Varningsskott

– Han ska ha skjutit två varningsskott i marken – jag hittade en plats där en kula tagit i marken. Han berättade att tjurarna stundtals lyckades mota bort vargen men att den snart närmade sig dem igen, berättar Martin Broberg.

Då sköt djurägaren verkanseld. Totalt ska sex skott ha avlossats vid händelsen.

– När vi tittade på vargen tyckte vi oss se två ingångshål, ett i trakterna av lungorna och ett i buken. Exakt hur skotten träffat får undersökningen på SVA visa, säger Martin Broberg.

Ungvarg?

Vargen gick ungefär 60 meter efter att den träffats. Det visade sig vara en hanvarg, som vägdes till 44 kilo.

– Med ledning av färgteckningen tror jag att det var en ungvarg, men vi har tagit DNA-prov som visar vad det är för varg, säger Martin Broberg.

Öster om Halmstad har funnits rapporter om en varg, som uppträtt diskret. Dagarna före händelsen i kohagen dök det dock upp en varg till, som sågs och rapporterades av flera personer. Strax före paragraf 28-skotten gjordes en observation nära kohagen.

I SVT Halland berättar djurägaren Magnus Eliasson om händelsen.