Jaktnyheter

Varg har skapat kaos bland 6.000 renar i Jämtland

I söndags sågs vargen vid platsen där renskötarna skiljer ut renar för slakt, i byn Glen. Bild: Gettyimages och Hitta.se, montage
En varg har jagat bort 6.000 renar från Oviksfjällen och ska nu skjutas. Det har länsstyrelsen beslutat.
– Vargen har levt rövare på fjället och jagat ned renarna till skogsområdena. Vi brukar slakta vid den här tiden, men nu har slakten inte gått att genomföra, berättar Nicklas Johansson i Tåssåsens sameby. I söndags sågs vargen inom det område i trakten av byn Glen där renskötarna skiljer ut renar inför slakten. Fem renar har hittats döda och det räckte för att länsstyrelsen skulle besluta om skyddsjakt på vargen.

GPS-märkta renar

– Vi har GPS-märkta renar, så vi ser tydligt när det är varg i farten. Vi har haft indikationer på att den varit här sedan sommaren, säger Nicklas Johansson. Det har kommit snö i området, men den är på väg att töa bort. Nu väntar man på mer spårsnö så att vargen går att lokalisera och kan avlivas. – Vi har bland annat hundförare kontaktade och de kommer att hjälpa oss med skyddsjakten så fort vi vet var vargen är, säger Nicklas Johansson. Skyddsjaktsbeslutet gäller i ett första skede fram till 20 oktober, berättar Nicklas Rumm på länsstyrelsen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21