Jaktnyheter

Varg friskförklarad efter viltolycka

Olyckan inträffade strax norr om Björnshultasjön öster om Eksjö. Karta: Hitta.se
En varg har friskförklarats efter en viltolycka utanför Eksjö i Jönköpings län. Vargen spårades 1,8 kilometer utan att visa tecken på skada.
Kollisionen inträffade vid 19.30-tiden i tisdags. En bilst kom körande på väg 40 öster om Eksjö och i riktning mot Västervik. Plötsligt hoppade ett djur över det lilla järnstaket som finns på platsen och kom upp på vägbanan. – Bilisten bromsade och lyckades väja över i mötande vägbana, det kom inga bilar där. Precis i kollisionsögonblicket vände djuret om och sprang tillbaka åt hållet där det kom ifrån, berättar Sten Johansson, besiktningsman på länsstyrelsen. Bilföraren säger sig ha fått ned hastigheten rejält och djuret påkördes i bakdelen av kroppen.

Inga tecken på skador

Sten Johansson har en godkänd besiktningshund, vilket innebär att den är certifierad hos Viltskadecenter för att spåra stora rovdjur. – Det fanns varken blod eller hår på olycksplatsen och jag spårade efter i 1,8 kilometer. Jag är säker på att det var varg, det såg jag på hundens sätt att arbeta. Det fanns inget blod eller släpspår, berättar Sten Johansson. Spåret ledde till en beteshage för nötkreatur och där hittade Sten Johansson en plats där vargen krupit under taggtråd. Han vet inte vad det kan vara för varg. – Vi har inga kända vargar i området. Det kan vara en ung hane på vandring norrifrån, säger Sten Johansson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21