Annons
Varg attackerade 13 lamm i Edsbro - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
6 månader sedan vargattack
En revirmarkerande vargtik från Långbogenreviret i Östergötland har en längre tid uppehållit sig i området. Men om det är hon som attackerat lammen i Edsbro är oklart. Foto: Gettyimages
Varg attackerade 13 lamm i Edsbro
Markerande tik från Långbogen har rört sig länge i området

Åtta lamm har dödats och fem skadats av varg under upprepade attacker mot en fårhage i Edsbro i Stockholms län. En ensam vargtik från Långbogenreviret i Östergötland har tidigare siktats i området. Men om det är hon som rivit lammen är ännu okänt.

Vargen har under flera dygn, fram till natten mot onsdag, angripit fårhagen i Edsbro vid upprepade tillfällen. Totalt har åtta lamm dödats och fem skadats.

Tog sig in vattenvägen

Det är via ett vattendrag som vargen lyckats ta sig in i fårhagen. Det skriver Svensk Jakt och tidningen Jakt & Jägare.

Lammens ägare har tagit in de lamm som överlevt attackerna från den aktuella hagen. På övriga hagar ska lapptyg ha satts upp i ett försök att förhindra ytterligare vargangrepp.

Tik från Långbogen

DNA från en ensam revirmarkerande tik från Långbogenreviret i Östergötland har tidigare i år säkrats i området som är beläget mellan Stockholms och Uppsala län.

Om det är hon som attackerat fårhagen i Edsbro är dock ännu obevisat.

– Vi har konstaterat att en revirmarkerande hona har gått runt i området ganska länge, men vi vet inte om hon är kvar eller om det är hon som angripit. Det kan också vara en vandringsvarg, säger Sebastian Olofsson på länsstyrelsen i Uppsala län till Jakt & Jägare.

Ännu ingen partner

Enligt Länsstyrelsen i Uppsala finns ännu inget som tyder på att tiken från Långbogen hittat en partner att bilda revir med. Myndigheten kommer dock att hålla ett extra öga på utvecklingen under vinterns kommande inventering.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!