Jaktnyheter

Valppriser på blandraser skenar

Valppriserna på blandraser har rusat i höjden de senaste åren. Arkivfoto: Per Jonson

Enligt färsk statistik från Jordbruksverket har valppriserna dragit i väg de senaste åren. Störst hopp har genomsnittspriset för blandraser gjort. De senaste fyra åren har medelpriset i princip dubblats - från 8.771 kronor till 16.896 kronor. Men bland jakthundarna är prisutvecklingen mer beskedlig

"}}

Det är försäkringsbolaget Agria som gjort en sammanställning av valppris. Blandrasvalpar sticker ut ordentligt bland de presenterade raserna och priset ökade mellan 2018 och 2021 med 93 procent.

I jämförelse ökade under samma tidsspann medelvalppriset för jämthund med 19 procent.

Hans Rosenberg är presstalesperson på Svenska Kennelklubben. Han menar att det finns flera skäl till prisökningarna.

– Vi ser att blandraser och en del dvärghundsraser har ökat ordentligt de senaste åren. SKK har inga synpunkter på vilket pris en uppfödare tar för sin valpar eftersom det är fri prissättning. Rasaveln inom SKK ställer stora krav på både uppfödare och avelsmaterial i motsatsen till blandrasaveln som sker helt utanför SKKs verksamhet. Vid ett valpköp från en SKK-uppfödare gäller automatiskt konsumentköplagen.

Hans Rosenberg uppfattar att det ökade intresset att skaffa hund har möjliggjorts av pandemin, att kunna arbeta hemifrån samt mediernas bevakning. Ökningen av blandraser beror troligen på att flera kändisar ses med dessa blandningar. Prisökningen på blandraser har också medfört att SKKs uppfödare har höjt sina priser.

Mer moderat utveckling

I jakthundsvärlden är rasklubbarna medvetna om prisutvecklingen men enligt Hans Rosenberg har det inte skenat alls på samma sätt här.

– Uppfödarna är bättre på att hålla nere valppriserna. Samtidigt som de är noggranna med att avla på meriterade hundar som uppfyller de krav klubbarna ställer.

I Svenska Taxklubben har man idag nått taket och ska nu försöka hålla igen fortsatt prisutveckling. Problematiken med oseriösa uppfödare och dyra valppriser har också varit uppe för diskussion.

– Om man har en parning på två meriterade taxar ligger i dag valppriset på 16-20 000 kronor. Men det finns samtidigt uppfödare som tar långt mycket mer för taxvalpar med ej godkända färgkombinationer. Det är inget som vi i klubben stödjer. Vi vill nog försöka stanna på den prisnivån vi i dag har bland våra seriösa uppfödare, säger Gerhard Lilliestierna, ordförande för Svenska Taxklubben.

I Svenska Finskstövarföreningen ligger också valppriserna på en moderat nivå. I alla fall om man frågar avelsrådet Rolf Pellving.

– Nånstans mellan 12-15.000 kronor för en valp i dag om föräldrarna är meriterade. Är det riktiga toppindivider med SM-vinster i bagaget kanske det till och med kan bli högre pris på valparna.