Jaktnyheter

Uppladdningsbart batteri slog eld i Ulfs ficka – ”en skräckupplevelse”

Ett batteri började brinna i Ulf Bergström byxficka. På bilden batterier och patroner som låg i fickan. Foto: Privat
Plötsligt började det laddningsbara batteriet brinna i byxfickan på jägaren Ulf Bergström. – Det brände fast i huden på benet och hål på byxor och kalsonger. En skräckupplevelse, säger Ulf Bergström.
Han bor utanför Manntorp i Östergötland och sent på lördagskvällen sköt han två vildsvin. Vid 02-tiden på söndagsmorgonen skulle han baxa in bytena i garaget. – Plötsligt blev det som ett fyrverkeri i vänster byxficka, där jag hade patroner och uppladdningsbara batterier till mörkersiktet. Det gnistrade och brann så att jag såg det genom läderbyxorna och gjorde fruktansvärt ont. Jag trillade ihop på garagegolvet, av smärta, berättar Ulf. I full panik kämpade han liggande på golvet för att få av sig byxor och kalsonger. Då brände batteriet hål på byxorna och trillade ut på golvet tillsammans med patroner. – Det låg på golvet och glödde så att det lyste upp garaget i två minuter. Röken stack i både ögonen och näsan, säger Ulf.

Ulf fick brännskador på benet.

Brännskador

Han fick två rejäla brännmärken på baksidan av vänster knä. – Kalsongerna brann fast i skinnet, så där fick jag plocka bort tygrester med pinsett. Han undrar om batteriet kan ha kortslutits, kommit i kläm på något sätt eller självantänt. – Jag vill varna andra jägare. Det var en skräckupplevelse. Jag har väl förstått att det skulle kunna hända, men inte fan trodde jag att jag gick omkring med en nyårsraket i fickan. Det var riktigt obehagligt, säger Ulf.

Känt fenoment

Daniel Brandin är professor i kemi och föreståndare för Uppsala Universitets center för batteriforskning, Batteries Sweden. Han är bekant med fenomenet att uppladdningsbara batterier exploderar eller börjar brinna. – Det är inte vanligt men det händer. Orsaken är oklar men det kan bli ett väldigt obehagligt förlopp. Oftast blir det som en explosion och sedan brinner batteriet ett tag. Vätskan i de här batterierna innehåller mycket energi och brandfarliga ämnen, säger Daniel Brandin till Jaktjournalen. Han säger också att röken från batterier som brinner är giftig.

”Akilleshäl”

Ny Teknik har rapporterat om brinnande batterier: ”Laddningsbara litiumjonbatterier finns i allt från mobiler och datorer till elbilar och flygplan. Men de har en akilleshäl; de kan självantända och börja brinna. Det var till exempel det som hände när några av Boeings flygplan fick flygförbud under flera månader år 2013. Risken för brand har också gjort att många flygbolag numera inte tillåter frakt av litiumjonbatterier”, skriver Ny Teknik. Batteriet som började brinna i Ulf Bergström ficka var köpt på Biltema. Jaktjournalen har sökt Biltema för en kommentar.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21