Undersökning: 94,8 procent av skärgårdsbor vill ha bort skarven

Söderhamns Norrala viltvårdsområde har genomfört en enkätundersökning som visar att 94,8 procent av skärgårdsborna vill ha bort skarven. Resten vill ha "lagom mycket" skarv.

En stor majoritet av skärgårdsborna i Söderhamn vill ha bort skarvarna helt. Arkivbild: Gettyimages

Det har varit stora problem med skarvkolonierna längs kuststräckan vid Söderhamn. Helahälsingland.se rapporterar att 1.000 skarvar skjutits i skyddsjakt efter beslut från länsstyrelse. Nu har myndigheten också sagt ja till skyddsjakt på ytterligare 300 skarvar.

– Det finns alldeles för mycket av dem. De tar över allt annat, fågelliv och fisk. Vissa holmar är helt uppätna. Det är en olägenhet med all skit och allting, säger Bengt-Åke Öst, vice ordförande i Söderhamn Norrala VVO, till Helahälsingland.

Positiva reaktioner

I juni genomförde viltvårdsområdet en enkätundersökning där en förkrossande majoritet av skärgårdsborna uttryckte att de vill ha bort skarven helt.

– Det har bara varit positiva reaktioner på jakten. Framför allt från alla som bor i områdena. Det har smällt hemskt mycket, men inga klagomål, ingenting, säger Bengt-Åke Öst till Helahälsingland.

– Vi vill skydda områden där det finns känsliga populationer av fisk, så att fåglarna inte orsakar allvarlig skada i sina områden. Det finns ingen risk att skarvarna inte kommer att klara sig långsiktigt, säger Elina Eriksson, handläggare på länsstyrelsen, till tidningen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼