Jaktnyheter

Underdog knep SM-titeln för rävhundar

Segern gick till Dalarnas egen representant i årets upplaga av Stövar-SM för rävhundar. Foto: Josefine Julén

Stövar-SM för rävhundar i Dalarna var ett minst sagt lyckat arrangemang. Rävar fanns det gott om även om inte alla ville stanna ovan jord tillräckligt länge. Efter två dagar jaktprov kunde lokalhoppet Rösjögårdens Tor och husse Håkan Andersson ta emot segertäcket.

"}}

Rösjögårdens Tor gick bra redan första dagen med ett förstapris på 90/58 även om två andra deltagare, finskstövaren Kilbackens Raju-Jocke och schillerstövaren Celine plockade hem några fler egenskapspoäng och låg före inför andra provdagen. Raju-Jocke drev hem ett förstapris på 90/60 och Celine ett förstapris på 90/62.

Under eftermiddagen och natten till dag två drog mildväder in över dalaskogarna och det droppade från träden och snön rasade på provrutorna. Inte idealiska förhållanden, men nog fanns det rävslag för hundarna att jobba på. Tor kom i slag relativt snabbt på morgonen och det dröjde inte många minuter innan räven var på benen.

Tor, startfältets enda hamiltonstövare lyckades hålla räven ovan jord till full tid och redan strax efter tio hade hunden full tid (90/53). I andra provrutorna tog också hundarna upp räv, men inga ville springa ute i blötvädret och när provtiden närmade sitt slut var det bara en annan deltagare som lyckats driva full tid, Hovamossens Oliwia som ägs av Bileam Nilsson. Oliwia hade dock bara med sig ett tredjepris från första provdagen så Tor stod fortfarande ohotad i toppen med sina två förstapris.

På Stövar-SM för harhundar tidigare i höstas kammade den lokala representanten hem vinsten och nu händer det igen. Dalarnas Stövarklubb som dessutom arrangerar sitt första Stövar-SM för rävhundar knep också vinsten, genom den drygt två åriga hamiltonstövaren Råsjögårdens Tor och Håkan Andersson.

– Förra helgen sköt jag den 30:e räven för honom. Det är är ju helt fantastiskt, säger en stolt Håkan Andersson.

Se slutresultatet här>>