Jaktnyheter

Ulf Berg valde älgjakt framför valvaka

Älgjakten var viktigare än valvakan för Ulf Berg. Foto: Privat

Jägareförbundets ordförande i Dalarna, Ulf Berg, som också är moderatpolitiker, valde bort valvakan. Han åkte på älgjakt istället.
- Det var skönt att få sätta sig på pass och fundera lite och hämta energi, säger Ulf Berg.

"}}

På hemmaplan i Dalarna har Ulf Berg suttit som regionstyrelsens ordförande. Men valet gick inte som han hoppats och Ulf Berg räknar med att han inte sitter kvar som regionordförande – om han inte lyckas sy ihop en koalition med Socialdemokraterna och ytterligare ett parti.

– Det viktigaste i valet, för mig, är att det blir ett regeringsbyte. Nu ser det så ut, men det är inte säkert. Vi hoppas att det fungerar hela vägen fram, säger Ulf Berg.

Viktiga jaktfrågor

Partierna på den borgerliga sidan har drivit många frågor som är viktiga i Jägarsverige. Om läget i mandatfördelningen står sig och Ulf Kristersson kan bilda regering, kommer det att bli förändring på många viktiga punkter, spår Ulf Berg.

– Jag är ganska säker på, att om det blir en borgerlig majoritet, så kommer det här med 170 vargar att bli en verklighet – det är jag helt övertygad om. Däremot, om Magdalena Andersson sitter kvar och ska förhandla med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan resultatet bli hur som haver. Ur det perspektivet är det väldigt bra om vi får en ny statsminister, säger Ulf Berg.

Personligen välkomnar han att arbetet med att inrätta en ny viltmyndighet nu kan starta. Han konstaterar att en och annan tjänsteman på Naturvårdsverket har jaktlig bakgrund, men Ulf Berg befarar att den starka fokuseringen på bevarandeperspektiv ”sitter i väggarna”.

En gliring

Han ger sitt eget förbund en gliring.

– Ibland kan jag märka att man från Jägareförbundets sida är lite förtjusta i Naturvårdsverket. Det är klart, har man ett allmänt uppdrag och pengarna kommer därifrån, så blir det svårt. Jag tycker att det är viktigt att vi får långsiktiga spelregler – och gärna med en ny myndighet, som får del av det statliga jaktkortet. Sedan kan Jägareförbundet vara oberoende och ta dialog och kritisera, säger Ulf Berg.

Han valde bort söndagens valvaka till förmån för älgjakt i Arjeplog. Jakten och samvaron med barn och barnbarn vägde tyngre.

– Jakten startade i lördags, men den dagen använde jag till resdag och var med under söndagen. Det var skönt att få sätta sig på pass och fundera lite och hämta energi, säger Ulf Berg.

Har du sett någon älg?
– Nej, det har jag inte men vi hade några igång igår, svarar Ulf Berg.