Två vargar misstänks röra sig i Västerbotten

Två vargar misstänks röra sig Västerbottens län. I det ena fallet är det en skandinavisk varg, i det andra fallet är ursprunget okänt.

Spår efter varg har konstaterats i Kraddsele och Nordmaling. Bild: Gettyimages och Google maps

Den 20 oktober påträffade en jägare vargspillning i Nordmalings kommun ute vid kusten.

– Vi besökte platsen och samlade in provunderlag. Provet visade tyvärr inte vilken individ det var men visar på en varg av skandinaviskt ursprung, säger Linda Backlund, Länsstyrelsen Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Den 25 oktober hittade länsstyrelsens personal vargspår i den västligaste delen av länet, kring Kraddsele, Sorsele kommun.

– Vi har inget DNA från vargen vilket innebär att ursprunget är okänt. Vi fortsätter att arbeta med att identifiera vargen. Allmänhetens viltkamera fotograferade en varg i slutet av augusti och det är möjligt att det är samma varg, säger Linda Backlund i pressmeddelandet.

Länsstyrelsens bedömning är att det rör sig om två olika vargar. Det kan dock inte uteslutas att det är samma varg både i Nordmaling och Sorsele.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼