Två vargar misstänks röra sig i Västerbotten

Två vargar misstänks röra sig Västerbottens län. I det ena fallet är det en skandinavisk varg, i det andra fallet är ursprunget okänt.

Spår efter varg har konstaterats i Kraddsele och Nordmaling. Bild: Gettyimages och Google maps

Den 20 oktober påträffade en jägare vargspillning i Nordmalings kommun ute vid kusten.

– Vi besökte platsen och samlade in provunderlag. Provet visade tyvärr inte vilken individ det var men visar på en varg av skandinaviskt ursprung, säger Linda Backlund, Länsstyrelsen Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Den 25 oktober hittade länsstyrelsens personal vargspår i den västligaste delen av länet, kring Kraddsele, Sorsele kommun.

– Vi har inget DNA från vargen vilket innebär att ursprunget är okänt. Vi fortsätter att arbeta med att identifiera vargen. Allmänhetens viltkamera fotograferade en varg i slutet av augusti och det är möjligt att det är samma varg, säger Linda Backlund i pressmeddelandet.

Länsstyrelsens bedömning är att det rör sig om två olika vargar. Det kan dock inte uteslutas att det är samma varg både i Nordmaling och Sorsele.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad
ANNONS ▼

Annonser